0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 25.

Ígéretes selyemvirágfa

A selyemvirágfának helye van a hazai termesztésben, bővíthető vele a választék, és alkalmazása lehetővé teszi a kedvelt és látványos virágos szezon meghosszabbítását.

Az Alföldi Faiskolások Egyesületének éves szakmai rendezvényén a klímaváltozás hatásaira adható válaszokat keresték. A fajhasználattal kapcsolatban előtérbe került egy ígéretes növénycsoport, a jövedelmező termesztésével és felhasználásával kapcsolatos kilátások méltán irányítják a szakemberek figyelmét a selyemvirágfára.

Orlóci László érvelt a sokoldalú díszfa mellett

Orlóci László, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének elnöke hívta fel a figyelmet a rendezvényen a selyemvirágfára (Lagerstro­e­mia), amelynek számos kitűnő tulajdonsága közül is kiemelendő a virágzása és a virágzási ideje.

A káprázatos gazdagságban nyíló virágok abban a nyár végi, kora őszi időszakban jelennek meg, amikor a virágzó cserjefajok már nem nyílnak.

A selyemvirágfának helye van a hazai termesztésben, bővíthető vele a választék, és alkalmazása lehetővé teszi a kedvelt és látványos virágos szezon meghosszabbítását. Egyes fajtái már megjelentek a hazai kertészeti árudákban és néhány közterületen, például Pécs egyik belvárosi terén fasorként ültették, és szépen megállja a helyét, jegyezte meg az előadó.

Fajhibridek, hibrid fajták

Konténeres áruként is megjelent már a hazai kiskereskedelemben

Az elnök ismertette a növénnyel kapcsolatos legfőbb tudnivalókat, tartásának és alkalmazásának jellemzőit. A kínai selyemvirágfa (Lagerstroemia indica) néven forgalomba hozott növények jó része más fajok genetikai állományát is hordozó fajhibrid. Kedvelt díszfa a mediterrán országokban, Dél-Franciaországban, Olasz­országban, Görögországban, szívesen ültetik a dalmát tengerparton is, de az indica faj fajtái fagyérzékenységük miatt Magyarországon nem biztos, hogy megtarthatók. A selyemvirágfa szülőfaja, a Lagerstroemia fauriei azonban kevésbé fagyérzékeny és nem támadja meg a lisztharmat, mint a kínai selyemvirágfát.

Amióta érezhető a klímaváltozás kiváltotta melegedés, elsősorban a téli nagy hidegek elmaradása, azóta egyre népszerűbbek az amerikai hibrid fajták, amelyek a Lagerstroemia indica és a Lagerstroemia faurei keresztezésével jöttek létre, mondta az előadó.

Az egyes fajták fagytűrése között mutatkozik ugyan némi különbség, abban viszont megegyeznek, hogy a magyarországi időjárási viszonyok mellett valamennyi átvészeli a telet. Jóllehet az érzékeny fajták föld feletti hajtásai télen elfagynak, a félcserjékhez hasonlóan a talaj alatti részek nem károsodnak és a következő évben ismét kihajtanak.

Lagerstroemia Catawba
Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: