0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 21.

Ígéretes selyemvirágfa

A selyemvirágfának helye van a hazai termesztésben, bővíthető vele a választék, és alkalmazása lehetővé teszi a kedvelt és látványos virágos szezon meghosszabbítását.

Jellemzőjük a késői kihajtás, ami manapság azért különösen fontos szempont és egyre nagyobb érték, mert enyhe télen idő előtt kihajtanak a korai fajok (idén február vége felé a mandula már szinte levirágzott és megkezdődött a kajszi virágzása is), és egy áprilisban érkező fagy kárt okozhat. A melegigényes, későn kihajtó növényeket ilyen veszély nem fenyegeti, így várhatóan a selyemvirágfa jelentősége megnő a változó klímában.

Gyakran tűnik úgy áprilisban, hogy a növény meg sem mozdul, nem mutat életjelet, majd a hőmérséklet emelkedésével és a tavaszi csapadékkal együtt a hó közepe-vége felé megindul a növekedése.
Lagerstroemia Muskogee

Őszi lombja és kérge is díszít

Lagerstroemia fauriei színesedő kérge

A selyemvirágfa jól tűri a metszést és ennek következtében kiválóan alakítható az alkalmazási területeknek megfelelően. Mérettől, növekedési típustól függően akár ágyásnövénynek, akár cserjecsoportnak, akár sorfának is felhasználható, a legváltozatosabb kertépítészeti elképzelések megvalósítására is alkalmas. Léteznek talajtakaró és ágyásrózsa méretű típusok, szoliter cserjeként használható, vagy cserjecsoportok kialakítására, valamint törzset nevelő, erős növekedésű sorfának való fajták.

Az ágyásba kiültetett alacsony típusok sövényvágóval visszametszhetők és ezzel az erős beavatkozással garantálható a következő évi gazdag és látványos virághozam.

Néhány fajta visszavágás után remontál.

Lagerstroemia Sioux

A növény a hajtásokon virágzik.

A virágzási idő, a virágok színe, típusa mellett további jellegzetessége a fa kérgének barnás vagy ezüstös árnyalatú színesedése.

Ez a tulajdonság tovább emeli a díszítőértékét, különösen a téli lombtalan időszakban. Egyes fajtáknak mutatós az őszi lombszíne, amely az aranysárgától a sötétbordóig változhat. A selyemvirágfa ültetésével olyan változatos esztétikai élmény teremthető a kertben, ami eddig más növényekkel nem volt elérhető.

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: