0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 21.

Ígéretes selyemvirágfa

A selyemvirágfának helye van a hazai termesztésben, bővíthető vele a választék, és alkalmazása lehetővé teszi a kedvelt és látványos virágos szezon meghosszabbítását.
Faiskolai nevelés

Érdemes még tudni, mondta Orlóci László, hogy melegigényes növényként jól nevelhető fóliasátorban. Elviseli a termesztőberendezés alatti magas hőmérsékletet és nagy páratartalmat, és ilyen körülmények között kétszer olyan rövid idő alatt, gazdaságosabban termeszthető, mint szabadföldön.

Az alacsony, zömök termetű, ágyásba vagy cserepes termesztésre való fajták növényházban és szabadföldön egyaránt megnevelhetők.

A várostűrő képességével kapcsolatban megemlítette a szakember, hogy a mediterrán országokban is népszerű növényt gyakran ültetik a tengerpart közeli sós homokos talajba, ezért jól tűri a városi sózást, a talajszennyezést.

Ápolása mint a rózsáé

Ápolása kiültetésben jórészt megegyezik a rózsáéval, ugyanúgy igényli az őszi felkupacolást, és tavasszal az elfagyott részek visszavágását. A szárazság visszaveti a virágzást és a virágok méretét, egyúttal csökken a tő éves növekménye, de a növény életben marad.

Az ágyásnövényeket érdemes öntözni, a törzses fákat csepegtető öntözéssel ellátni, ahogy az igényesebb fasorokat.
Lagerstroemia indica sorfai felhasználásra

Kártevőkkel és kórokozókkal szemben ellenálló. Egyedüli betegsége a lisztharmat (Erysiphe lagerstroemiae), de az is csak néhány érzékeny fajtát fertőz nedvesebb időjárási körülmények között. Megoldható ellene a védekezés, bár egyre kevesebb lesz a használható növényvédő szer.

Célszerű a betegségre rezisztens vagy legalábbis toleráns fajtákat választani.

E kérdés megoldásának kulcsa a hibrid fajták használatában rejlik, mert azok rendelkeznek rezisztenciával, míg az indica alapfaj fajtái egy-két kivételtől eltekintve kevéssé. A kártevők közül a fajspecifikus selyemvirágfa-levéltetű (Tinocallis kahawaluokalani) jelenthet veszélyt a növényre.

Orlóci László javasolta továbbá a termesztőknek, hogy a kisebb virágokból álló, tömött bugájú fajtákat részesítsék előnyben.

A nagyméretű virágokat nevelő fajták esetében előfordul, hogy a nyári esőktől elázott hatalmas bugák a súlyuknál fogva lehúzzák az ágakat, amelyek ettől megtörnek.

Másrészt a lakosság is szívesen tördeli le a virágos ágakat, mint az orgonát, és ezzel komoly kárt okoz.

Fotók: Merényi Alexandra, Orlóczi László

Ez is érdekelheti:

Bevált öntözési technikák, megoldások

Mézes élet ütőfákkal

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: