A három kategóriából álló pályázat célja, hogy az ünnepi időszak közepette, a népszokások, a családi hagyományok követése mellett szempont legyen az élelmiszer-pazarlás megelőzése is. maradékmentő
A program alapvető célkitűzéseihez kapcsolódva ezúttal olyan tojásfestési és -díszítési technikákat várnak, amelyek azon élelmiszer-hulladékok (pl. hagymahéj, céklahéj, tojáshéj) kreatív felhasználását támogatják, melyek egyúttal szép hímes tojásokat eredményeznek. Emellett idén sem maradhat el az élelmiszer-pazarlás csökkentésére ösztönző locsolóversírás, amely a korábbiakban különösen nagy népszerűségnek örvendett a gyerekek és felnőttek körében egyaránt.
Húsvétkor sok friss, hűtést igénylő alapanyag kerül a konyhákba, ráadásul az ünnepi időszakban még inkább jellemző lehet a túlvásárlás. A témában a program munkatársai praktikus ötleteket adnak, de a pályázat is kiemelt figyelmet fordít a húsvéti fogások ideális tárolási körülményeinek bemutatására. A harmadik kategória ugyanis a kreatív, maradékmentő receptek népszerűsítésének ad teret.
A legjobb maradékmentő receptötletek, az értékes díjazáson felül, bekerülhetnek a Nébih által összeállított húsvéti receptgyűjteménybe is.
A Húsvét zöldítő pályázat a meghirdetett kategóriák mindegyikében (tojásfestés, locsolóversírás, maradékmentő recept) várja a pályaműveket egészen április 5-éig. A részletes pályázati feltételek megtalálhatóak a Maradék nélkül program honlapján. Az élelmiszer-pazarlás mérséklését szolgáló helyes tárolási és maradékfelhasználási praktikák gyűjteménye pedig ide kattintva olvasható.
Ez is érdekelheti: