0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Nyúl húsvétra?!?! – Sándorfalván jártunk, 101 nyuszit láttunk

„Ne adj élő nyulat ajándékba!" - hangzik húsvét közeledtével az állatvédők figyelemfelhívása. Az ’Így csináld!’ stábja feltette magának a kérdést, hogy mi van akkor, ha valakinek komolyak a szándékai és kész hosszú távon felelősséget vállalni.

Vettük a bátorságot, hogy szembe nézzünk ezekkel a „veszélyes, agresszív pamacsokkal” és a válaszért a Szegedtől mintegy 15 kilométerre fekvő kisvárosba, Sándorfalvára utaztunk, Szekeresné Tóth Zsófiához, a Wonder Bunny Törpenyúl Tenyészet tulajdonosához.

Amikor bekanyarodunk a kapu elé, egy teljesen átlagos családi ház fogad bennünket, kívülről semmi jele annak, hogy a lakói állattenyésztéssel foglalkoznának. Érkezésünkkor Zsófi fogad bennünket és beinvitál a kertbe.

Egy idősebb, zsemleszínű kutya – Zara – és egy kicsi, virgonc cica – Mary – üdvözölnek minket, tanúbizonyságot téve róla, hogy itt bizony minden két – és négylábút szívesen látnak.

Az udvar hátsó részében lévő kis melléképületbe terel házigazdánk, ahová belépve valóságos nyúlparadicsom tárul a szemünk elé.

Több tucat, két szinten egymásra pakolt, hosszú sorokba elhelyezett ketrecben különböző színű, méretű és fajtájú nyulak rágcsálják elégedetten a reggelijüket. Legtöbbjük színes törpe, oroszlánfejű, mini kosorrú és oroszlánfejű mini kosorrú fajtájú. A ketrecek között megállva, egy-egy puha nyuszival a kezünkben elegyedünk beszélgetésbe.

Mi a különbség az egyes nyúl fajták között? Melyiket ajánlanád kezdő nyúltartóknak?

Az állófülű nyuszik fizikai adottságaik miatt jobban hallanak, így aktívabbak, mint a logó fülűek. Utóbbiak nyugodtabb természetűek. A kosorrúaknak és a törpe kosorrúaknak gyengébb az emésztőrendszerük, így náluk az etetésre kiemelten oda kell figyelni. A nálunk található nyulak közül tapasztalatom szerint, a színes törpék bírják legjobban a strapát.

Nemek tekintetében gyerekek mellé mindig inkább bakot javasolok. Ők kevésbé territoriálisak és nem ivarzanak minden hónapban úgy, mint a nőstények.

Én mindenképpen azt ajánlom, hogy ne fajtát, hanem konkrét egyedet válasszanak a leendő gazdák. Jöjjenek el és találják meg azt a nyuszit, aki nekik szimpatikus, és akinek ők is szimpatikusak.

Mi választja el a tenyésztőket a szaporítóktól? Mi lehet árulkodó jel a nyúl iránt érdeklődő laikusok számára, ha megbízható helyet keresnek?

Egy tenyészet mindig garanciát vállal ezt is tartalmazza többek között az adás-vételi szerződés, tehát bármikor vissza lehet vinni az állatokat. Ez számtalan okból előfordulhat: külföldre költözés; összeegyeztethetetlen életvitel; allergia (a szőrre vagy a takarmányra).

Emellett, az újdonsült tulajdonosok származási lapot és tartási útmutatót kapnak.

Az ár is árulkodó lehet. Egy kölyöknyúl ma Magyarországon, jó tenyészetben reálisan 30-35 ezer forinttól indul. A vásárlás mellett, sok helyen így nálunk is a másik opció az örökbefogadás. Ennek jóval alacsonyabbak a költségei, viszont gyakran csak idősebb felnőtteket lehet hazavinni, kicsiket nem.

A tenyésztők mind a vásárlásnál, mind az örökbeadásnál szigorú feltételrendszer teljesülésének függvényében adják csak oda a nyulakat, amely olyan kritériumokat tartalmaz, mint a megfelelő tartási körülmények és a rendszeres állatorvosi ellátás biztosítása.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: