0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 14.

Sajtízű szobanövényt is kóstoltunk – mindenki túlélte

Olyan szobanövényeket legeltünk, melyeket könnyű tartani, feldobják a reggelit, vagy különleges ízt adnak a sülteknek. A kreatív növényhasználattal ismerkedtünk, mely nem csak szórakoztató hobbi, de hasznos és egészséges tevékenység.

Nem mérgező szobanövényeket kóstoltunk Nagy Z. Róbert kollégánk konyhájában. A Herbáció magazin főszerkesztőjével arról is beszélgettünk, mi is az a kreatív növényhasználat és miért lenne fontos átállni a maradék nélküli sütésre, főzésre és hogyan hozhatjuk be a konyhába a vadon termő növényeket.

De a videóban bemutatunk még számos olyan szobában tartható növényt, melyeket nehéz kinyírni, finomak és nem utolsó sorban, ha kisgyerek is él a lakásban, szórakoztatva tanító hobbit is biztosítanak a családnak.

– Robi, mit jelent pontosan a kreatív növényhasználat?

– Nagyon egyszerűen annyit, hogy az ismert növényeket sokkal többféleképpen használhatnánk. A Földön 20 ezer ehető növény él, ezek egy része nem ad különösebb gasztronómiai élményt, de akkor is elképesztő, hogy mindössze 20 faj adja emberiség élelmezésének a 80 százalékát.

Egyrészt az ismert kultúrnövényeket is sokkal kreatívabban használhatnánk. Egyik kollégánk például, az alapítványnál, Karai Zsófia nagyon finom fasírtot készít a karalábénak a levélnyeléből, amit sokan kidobnak.

A reggeli gyomnövény a Duna-parton termett

– Illetve van egy csomó vadon élő növény behozhatnánk a konyhába.

Fogunk kóstolni turbolyás, tyúkhúros pestot, ezek pár száz méterre a Duna-parton termettek.

A tyúkhúr az egy gyomnövény, mindenhol megtalálható hazánkban. A turbolya az pedig egy erdei aljnövényként él.

– Mik azok a trendi témák, melyekkel mostanában az újság hasábjain foglalkoztok:

– Mindig nagyon vegyes, nincs rovatszerkezetünk. A közel két évtized alatt már több mint 5000 receptet jelentettünk meg.

– Hogy lehet hozzájutni az újsághoz?

– Az újságárus hálózatban kaphatók, a posta előfizetésben terjeszti, illetve digitálisan elő lehet fizetni honlapunkon a herbacio.hu oldalon. Egyébként oda nagyon sok tartalmat fölteszünk, aki nem vásárolja meg magazint, ott keresgélhet az érdekes tartalmak között.

Két héttel később

Egyrészt túléltem a „vega” túrát, ráadásul kaptam 4 palántát Robitól az „őrült” madársóskából (oxalis vulcanicola plum crazy). Szerencsétlenek egy zacskóban senyvedtek egész nap, csak este ültettem ki őket egy cserépbe és kaptak némi vizet. Az arány így se rossz, a fele túlélte és egész jól érzik magukat a többi szobanövényünk között. Még nem elég nagyok ahhoz, hogy megreggelizzen belőlük a család, de megtettük az első lépéseket egy új hobbi felé.

Ajánljuk még:

Miért tűntek el a gyümölcsfák még a falusi közterületekről is? – Magyar Mezőgazdaság (magyarmezogazdasag.hu)

Télen is lehet friss zöldségeket találni a konyhakertben – Magyar Mezőgazdaság (magyarmezogazdasag.hu)

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló:

Mizsei Károly
Mizsei Károly
teszt munka
teszt elismerés