0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 14.

Lesz elegendő tojás húsvétra?

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Baromfi Termék Tanács és a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Tojásszövetség) körképe szerint elegendő a tojás a hazai piacon.
Aki még a húsvéti tojásvásárlás előtt áll, megnyugodhat: a kínálat bőséges a boltokban, azonban épp a tojás széles választéka és a piaci árképzési szabályok miatt az árakban is nagy különbségek lehetnek egyes üzletekben.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Baromfi Termék Tanács és a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Tojásszövetség) körképe szerint, míg a takarmány- és energiaköltségek kapcsán valamelyest fellélegezhettek a termelők, az Európai Unióba nyomott áron érkező import továbbra is jelentős kihívás elé állítja az ágazat szereplőit.

A szakmai szervezetek szerint, ha a takarmánypiac és az energiaszektor továbbra is viszonylag nyugodt marad, az állami beavatkozások megmaradnak, valamint a forint sem gyengül jelentősen, akkor a tojás fogyasztói árában sem kell komoly emelkedésre számítani idén. Kiemelték ugyanakkor, hogy a termelőket jelentős kihívás elé állítja az EU-ba nyomott áron érkező import, amelynek mértéke 2021-hez képest csaknem nyolcszorosára emelkedett, ráadásul a héjas tojás mellett már a feldolgozott tojásipari termékek is megjelentek.

A kormány nemzeti hatáskörben betiltotta ugyan az ukrán tojás- és baromfihúsimportot, de a más tagállamokba érkező nagy mennyiségű ukrán tojás így is jelentős piaci zavart okoz, amelynek megoldásához egységes európai intézkedésre lenne szükség.

A hazai tojástermelés a teljes belső fogyasztás mintegy nyolcvan százalékát képes kielégíteni, ezért a csúcsidőszakokban mindenképp behozatalra szorul az ország. Ugyanakkor a fogyasztók és a termelők szempontjából sem mindegy, hogy az import tojás honnan érkezik.

A hazai tojástermelésre szigorú élelmiszer-biztonsági, nyomonkövethetőségi, minőségi, állategészségügyi és állatjóléti előírások vonatkoznak, míg a harmadik országokból érkező import esetében az unióban betiltott gyógyszerek, takarmány-összetevők, valamint technológiák alkalmazásával, ellenőrizetlen körülmények között termelhetik meg az árut.

Hazánkban átlagosan 242 darab az egy főre vetített tojásfogyasztás évente, ami messze elmarad az 1990-es 389 darabos szinthez képest, bár némi növekedést mutat a 2010-es években tapasztalt mélyrepüléshez képest.

Ez is érdekelheti:

Tojás nélkül nincs konyha

Rendületlen kedvenc húsvéti édességeink sikere

Gombászás: Menjünk biztosra!

Forrás: mbtt.hu/nak.hu

Magazin ajánló: