0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 15.

Winelabel: hasznos borászatok és borfogyasztók számára is

Bevezetésre kerül április 1-től hazánkban is a digitális tápértékjelölési rendszer a magyar borászati termékek esetében. A változtatások egyértelmű célja a fogyasztók tájékoztatásának javítása és az élelmiszerbiztonság növelése

Az új rendszer elősegíti az egészségtudatos vásárlást, valamint a borászatok számára is jelentős előnyökkel jár, egyrészt csökkennek az adminisztratív terheik, másrészt eleget tesznek az EU által előírt tápérték-jelölési kötelezettségnek, hangzott el a hegyközségek által szervezett sajtótájékoztatón.

„A borágazat szereplőinek eddig is a legösszetettebb szabályozással kellett az unióban szembenéznie, az eredetvédelemtől a jövedéki adózásig, valamint az élelmiszeripari előírásokig”

– hívta fel a figyelmet Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa főtitkára, hogy a szakmának nincsenek titkolnivalója.

Brazsil Dávid
Brazsil Dávid

Az Európai Unió a borászati termékek tápértékének és összetevőinek jelölésére vonatkozó rendelet szabályokat megváltoztatta, a módosításokat 2023. december 8. napjától kell a tagállamoknak alkalmazni. A borászati termékeken többletinformációkat kell feltüntetni. Így kerül fel a tápértékjelölés (energiaérték, zsír-, telített zsírsav-, szénhidrát-, cukor-, fehérje- és sótartalom), az adalékanyagok (a borászati eljárásokból adódó adalékanyagok), valamint a felhasznált összetevők.

Nem kötelező minden információt közvetlenül, nyomtatott formában a borászati termék csomagolásának címkéjén feltüntetni, az információkat digitális úton is elérhetővé lehet tenni.

Az agrártárca, a Nébih és a HNT együttműködésében gyors és egyszerű megoldást kínálnak azzal, hogy a borosüvegen egy QR kódon keresztül a termékre vonatkozó információkat egy központi honlapon (winelabel.hu) teszi elérhetővé. A borászok számára ez nem jelent többlet adatszolgáltatást, mivel a termékinformációk az engedélyezési eljárás során elérhető adatokból állnak össze.

Dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a tájékoztatón kiemelte, az Agrárminisztérium (AM) a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (NÉBIH), és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsával (HNT) közösen kidolgozott egy új, borászati termékekkel kapcsolatos digitális tápértékjelölési rendszert, melyet a HNT a hegyközségi tagok részére, a tagságukhoz kötődően térítésmentesen biztosít.

Az új európai uniós borcímkézési szabályok értelmében a 2023. december 8. után gyártott és címkézett boroknál fel kell tüntetni a tápértékkel, az adalékanyagokkal és az összetevőkkel kapcsolatos információkat 100 milliliteres adagra lebontva.
Feldman Zsolt
Feldman Zsolt

A Winelabel elősegíti az egészségtudatos vásárlást, valamint a borászatok számára is jelentős előnyökkel jár: az egyszerűbb adminisztráció révén csökkenthetik az adminisztratív terheiket, miközben eleget tesznek az EU által előírt tápérték-jelölési kötelezettségnek. Mindezek mellett a rendszer a magyar borászatok versenyképességét erősíti, hiszen az EU-s tagországok közül a leggyorsabban ez a rendszer tud információt biztosítani. Fontos, hogy ezzel a HNT tagognak nincsen plusz feladatuk, a feltöltést automatikusan elvégzi a HNT a Nébih adatai alapján.

A digitális jelölésrendszer a termékcímkéken található QR kódok segítségével teszi lehetővé, hogy a fogyasztók közvetlenül online férjenek hozzá a borászati termék részletes tápérték-adatokhoz. A tápérték jelölésre használt QR kódot egy benne megjelenített i-betű különbözteti meg az esetleg már meglévő marketing célú QR kódtól.

A címkén lévő kód beolvasásával a fogyasztó azonnal, online láthatja az adott termék energia-, és tápértéktartalmát, valamint a teljes összetevő-listát és a termékben lévő adalékanyagokat is, akár az EU 27 hivatalos nyelvén.

A rendszer 2024. április 1-től válik elérhetővé. Az alkalmazás fejlesztését és fenntartását a HNT végzi, garantálva a mindig naprakész információ biztosítását.

A Winelabel kezdeményezés hozzájárul az élelmiszer-biztonság és átláthatóság fokozásához, és támogatja a hazai borászatokat abban, hogy a digitális kor kihívásainak megfelelően alkalmazkodjanak.

A digitális megoldások felhasználása mellett azonban továbbra is megmarad a hagyományos címkeelemek használata azon borászatok számára, akik a digitális platformokat nem kívánják vagy nem tudják igénybe venni.

Az európai uniós előírásokhoz való alkalmazkodás és az új digitális tápértékjelölési rendszer bevezetésével a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa ismét bizonyítja elkötelezettségét az innováció, a fogyasztói tudatosság területén és a szolgáltató köztestületi modell mellett.

Ez a mostantól térítésmentesen elérhető szolgáltatás a HNT előzetes számításai szerint közel évi fél milliárd forintos értéket jelent a jelenlegi piaci körülmények között,

emelte ki Dr. Brazsil Dávid, a HNT főtitkára. A szakember hozzátette, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa az Agrárminisztériummal közös célja, hogy a szolgáltatást a stratégiai partnerszervezetek részére is biztosítsa a jövőben, amennyiben az uniós jogszabályok ezt lehetővé teszik.

Illusztráció

Ez is érdekelheti:

Már lehet nevezni az ország legjobb borainak mustrájára

Szőlő: megoldáskeresés klímaváltozás idején

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: