0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. november 13.

Szőlő: megoldáskeresés klímaváltozás idején

Milyen módszerekkel védhetjük meg a szőlőt a klímaváltozás hatásaitól, mit tegyünk az aszályos időszakokban, érdemes-e fajtát váltanunk és tudunk-e gazdaságosan szőlőt termeszteni?

Egyebek között ezekre a kérdésekre keresték a válaszokat és a megoldásokat az idei Eger Wine Meetup konferencián az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen.

António Castro Ribeiro a kaolinpermetezés előnyeiről beszélt
Fotó: Szántó György

Azon fölösleges vitatkozni, hogy van-e éghajlatváltozás, szögezte le António Castro Ribeiro. A portugál Bragancai Műszaki Egyetem növénytermesztési technológiai tanszékének docense az éghajlatváltozás hatásainak enyhítésére irányuló stratégiákkal foglalkozik, és előadásában annak a kísérletnek az eredményét mutatta be, hogyan lehet kaolin alkalmazásával megvédeni a szőlő lombozatát és a termést a napégés ellen.

Lombvédelem kaolinnal

Az időjárás-előrejelzéseket vizsgálva azt láthatjuk, hogy

Európa déli és keleti részén hosszabbak és szárazabbak lesznek a nyarak, és növekvő vízhiánnyal kell szembenézni.

Növekszik a hőhullámok száma és intenzitása is: jelenleg évente egy-két alkalommal mérnek kiugró hőmérsékletet, ami az évszázad végére tíz-tizenkétszer fordulhat majd elő. Az átlaghőmérséklet pedig 3-5 °C-kal lesz magasabb a mostaninál 2050-ben. Ezek a jelenségek fokozatosan húzódnak észak felé, és például Magyarországon is hasonlóak lesznek a klimatikus viszonyok már az évszázad közepén, érzékeltette a problémát a docens.

A szőlő magas hőmérsékletnek és fény­intenzitásnak van kitéve, ugyanakkor alacsony a páratartalom és növekszik a vízhiány, ezek kedvezőtlenül hatnak a termés mennyiségére és minőségére. Bár a szőlő csodálatos növény, képes alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, de 35 °C felett már nem tudja kivédeni a káros hatásokat, csökken a levelek fotoszintetikus aktivitása és ezáltal a bogyók számára elérhető szénhidrát mennyisége, a leveleken nap­égés, a gyümölcsökben töppedés alakul ki.

A rohamosan növekvő cukorkoncentráció és a gyorsan csökkenő savtartalom korai szüretre készteti a borászokat a sav-cukor egyensúly fenntartása és a bor magas alkoholtartalmának elkerülése érdekében.
Tokaj szőlő ültetvény
Illusztráció
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A docens szerint különféle zöldmunkákkal és talajmunkával lehet enyhíteni a fölmelegedés hatásait a szőlőben. Ennek egyik módszere a lombozat védelme kaolin kijuttatásával, ami az évek óta tartó kísérlet szerint eredményesen megvédi a leveleket a túlzott fényhatástól.

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: