0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Kitüntetett címet szerző galóca

Internetes szavazáson nagy arányban előzte meg a tüskés galócát és az őzlábgalócát a szürke galóca, ezzel 2024-ben elnyerte az Év Gombája címet. Így ebben az évben kiemelt figyelmet fordítanak rá a szakemberek.

A szürke galóca (Amanita excelsa, Amanita spissa) elsőssorban a lomb- és fenyőerdőket kedveli. Ehető gomba, íze kellemes, de aki el szeretné fogyasztani, vigyázzon vele, mert nagyon hasonlít a mérgező párducgalócára. Mindenképpen érdemes gombaszakértőhöz elvinni ellenőrzésre! Elias Magnus Fries svéd mikológus Agaricus Excelsus-nak nevezte el 1821-ben, Paul Kummer pedig 1871-ben az Amanita nemzetségbe sorolta és az Amanita excelsa nevet adta neki.

Lemezei sűrűn szabadon állók, a tönkhöz nem kapcsolódnak
Európa nagy részén és Észak-Amerikában fordul elő, Magyarországon helyenként gyakori faj, de a párducgalócánál ritkább. Júniustól októberig a lomb- és fenyőerdőkben fordul elő leggyakrabban, de a síkságokon és hegyvidékeken is fellelhető. Egyenként nő, ritkán néhány gomba található együtt.

Megjelenését tekintve vastag, húsos átmérője a 15 cm-t is elérheti. Fiatalon félgömb alakú, majd ellaposodik. Felszíne sima, széle fiatalon nem bordázott, fényes, barna színű, melyet fehér vagy világosszürke, szabálytalan, érdes, lisztszerű bevonat borít. Húsa fehér, néha szürkés árnyalatú, szilárd állagú, lédús, vágásra nem színeződik. Szaga kissé kellemetlen, dohos, krumpli- vagy retekszagra emlékeztető. Lemezei sűrűn szabadon állók, a tönkhöz nem kapcsolódnak, élük finoman szabdalt.

Fehér színűek, később sem változik meg a színük.
A fiatal egyedek kalapja félgömb alakú, idővel ellaposodik

Tönkje 8-12 cm magas és 2-3 cm széles, hengeres formájú, üreges, töve gumósan megvastagodott, a burokból származó apró rücskökkel borított. Gallérja fehér színű, nagyméretű és bordázott, magasan helyezkedik el, a többi galócafajjal ellentétben nem foszlik el gyorsan. A tönk a gallér felett bordázott, alatta szálas mintázatú. Bocskora nincsen.

Nyersen mérgező, csak alapos sütés, főzés után fogyasztható (minimum 20 perc hőkezelés), de megfőzve is általában élvezhetetlen, föld ízű.
Ez is érdekelheti:
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: