A permetezőgépek felülvizsgálatáról készült előadni Dömötör István, az alsónémedi Agrárközpont vezetője, távollétében Csizmadia György, a Tész-Ész ügyvezetője beszélt a témáról. Elöljáróban hangsúlyozta, hogy
Az ellenőrzést végző állomások és az eredmények adatbázisát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kezeli, és nekik kell bejelenteni a felülvizsgálat idejét és helyét három nappal a tényleges vizsgálat előtt. Minden permetezőgépen kell lennie egy egyedi matricának, ami a nyilvántartás alapja. Egyre több támogatáshoz szükséges GPS-alapú fotó, így van ez a permetezőgép-felülvizsgálat esetében is. Tapasztalatok szerint a gazdák nagy része jól karbantartja a gépeit, és a kisebb hiányosságokat a helyszínen orvosolni lehet. Erre az állomások fel is vannak készülve.
Egyelőre kevés olyan szer van, amit a koronamérethez igazított dózisban szabad használni. Egy azonban biztos: nem szabad tévedni a dokumentációval, mert a gyümölcstermesztés gazdaságosságához szükség van az uniós támogatásra, annak pedig feltétele a pontos nyilvántartás.
Keresettek a héjas gyümölcsök
Rácz Szabó Róbert, a Pullulo faiskola vezetője a héjasok növekvő népszerűségéről beszélt. Más gyümölcsökkel ellentétben folyamatosan nő a mandula, mogyoró, diófélék, pisztácia fogyasztása, ezáltal a termesztői érdeklődés is élénk.
Léteznek már Corylus avellana-szelekciók is, amelyek kevesebb sarjat hoznak, ilyen az IRTA MB 86 vagy a Tonda Bianca, de még jobb török mogyoró (Corylus colurna) alanyra oltani a mogyorót. Ez a faj ugyanis igen jó szárazság- és hőtűrő, kiváló törzset nevel és tökéletesen összefér a mogyorófajtákkal. Egyetlen hibája, hogy szabad gyökérrel nagyon érzékeny a kiszáradásra, ezért már csak konténeres szaporítóanyagot készítenek belőle a faiskolában. Törzses mogyoróból 6 × 4 méter térállású ültetvényt lehet létrehozni.
Az ültetvénybe körülbelül 20% porzófajtát kell ültetni a biztonságos termékenyülés érdekében.