0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 28.

Erdei tudástrezor

A természet a szó legszorosabb értelmében éltet: egész évben képes ellátni minket különleges, tiszta forrásból származó ehető alapanyagokkal. Ez az alapgondolata az Ehető erdő című kötetnek.

A szerzőpáros, Bózsó Gyula és Megyeri Sára arra vállalkozott, hogy feltérképezi és bemutatja azokat az erdőkben gyűjthető növényeket, amelyek felhasználhatók a konyhában.

„Szagos müge, lisztmamonya, macskagyökér, tyúkturbolya, kutyabenge vakarék mindegyikből tíz marék.” Ez az idézet Fazekas Mihály 1815-ben megjelent Lúdas Matyi című költeményéből származik, és azt bizonyítja, hogy elődeink előszeretettel használták az erdőben fellelhető növényeket ételeik elkészítéséhez.

Maguk gyűjtötték be a vadzöldségeket, az erdei terméseket, gumókat, virágokat, leveleket. Ráadásul ezeket az alapanyagokat – a szűkösebb téli hónapokra is gondolva – a befőzésnél, savanyításnál és fűszerként is hasznosították.

Bózsó Gyula erdőmérnök, az ÉSZAKERDŐ Erdőgazdasági Zrt. műszaki osztályvezetője már nem ismeretlen a könyvesboltok látogatói, kiadványok olvasói számára. A nevéhez fűződik az erdők ehető kincseit feltérképező Az Erdő finom című kiadvány, valamint a turisztikai attrakciók iránytűje, az I Love Bükk címet viselő könyv. Ezúttal a gasztro- és borszakíróként, valamint a Dzsindzsa – vadon termett delikát termékek – alapítójaként ismert Megyeri Sárával dolgozott együtt.

Forrás: A Mi Erdőnk

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: