0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Miért öregszünk? Milyen gyógynövényekkel késleltethetjük?

Az öregedés a szükséges rossz, melyet jó lenne halogatni. De vajon miért történik? A tudósoknak tucatnyi elmélete van erre, ez pedig arra enged következtetni, hogy a végső választ talán sosem tudjuk meg.

Azt gondolhatnánk, hogy ha már ennyit tudunk erről a jelenségről, képesek lehetünk kicselezni. De ha mindenen nem is lehet változtatni, sok ponton tudjuk lassítani annak a folyamatát, ahogy öregszünk.

Beprogramozva

Sokan úgy gondolják, hogy az öregedés tervezetten történő folyamat, amelyet a hormonrendszer irányít. Ennek munkájába könnyű bezavarni stresszel, táplálkozással, és a hormonszerűen viselkedő vegyületekkel.

Másolási hibák

A DNS- ről naponta tízmilliárd kópia készül. Ez a munka emberfeletti pontosságot és precizitást igényel. Sajnos ez nem mindig jön össze, és egyes mutációk bizony élettartamot megrövidítő betegségeket eredményezhetnek.

Kirojtosodott cipőfűző

A genetikai anyagot tartalmazó fonalaink végeit telomerek zárják le. Ezekre az érzékeny rendszerekre leggyakrabban „cipőfűzőként” szoktak hivatkozni. Amiben a rendkívül sérülékeny DNS a cipőfűző és két végén lévő műanyag végek szimbolizálják a telomereket. A DNS minden másoláskor kitekeredik és a záróelemként funkcionáló telomerek ezen alkalmakkor sérülnek, rövidülnek. Ha elfogynak, nem lesz lehetőség több másolásra.

A telomerek rövidülését sajnos bizonyos életmódbeli tényezők is előmozdítják: lelki stressz, intenzív sport, környezeti hatás, stb.

Az immunrendszer korlátozása

Hétköznapi életünkben ritkán jut eszünkbe, mennyi mindenre hat az immunrendszer. Állandóan lesben áll, hogy megölje és eltávolítsa a betolakodókat. Olyan munkaerő, amely akkor dolgozik tökéletesen, ha jól bánunk vele. Hogy ez mit is jelent? Akkor biztosítjuk számára a legeslegjobb feltételeket, ha egészségesen táplálkozunk és az életmódunkat is helyesen alakítjuk ki.

Százéves szabad gyök háború

A szabad gyökök a normál anyagcsere során is termelődnek, amolyan melléktermékként.

Így elmondható, hogy gyakorlatilag életünk minden egyes napján keletkeznek és megsemmisítődnek. Az életben maradáshoz és a káros elváltozások megelőzése miatt létfontosságú, hogy minden nap legyőzzük őket. Ennek azonban vannak feltételei: a szervezet rendelkezésére kell bocsátani a védekezés megszervezéséhez szükséges vitaminokat, ásványokat és nyomelemeket, valamint törekedni kell arra, hogy csökkentsük a szervezetet ért szabad gyökök általi terhelést.

Az erőművek meghibásodása

A mitokondriumok termelik számunkra az energiát. Ezek az érzékeny berendezések rettenetesen rosszul viselik, ha túletetjük őket. Mikor történhet ilyen? Akkor, ha túl sok ételt veszünk magunkhoz, különös tekintettel a gyorsan felszívódó szénhidrátokra.

A cukorcunami hatalmas károkat okoz a mitokondriumokban, melyek működése romlik.

Osztódás bizonyos határok között

A kutatók úgy hiszik, eleve elrendelt, hogy egy sejt hányszor osztódhat. Az 1960-as években Leonard Hayflick határozta meg ennek mértékét (tenyészetben), ami Hayflick- határként vonult be a történelembe. Ebből kalkulálta ki később, hogy az emberi test maximális élettartama 115 év lehet. Ezzel a megállapítással egészen biztosan sokan nem értenek már egyet.

Nyomot hagy a használat

A kopás-elmélet szerint a test összetevői a rendszeres használattól viseltesekké válnak.

Nézzük meg, milyen állapotban van a kedvenc ruhánk, cipőnk vagy az autónk. Mindez akkor is megtörténik, ha rendeltetésszerűen használjuk, vigyázunk rá és rendszeresen ápoljuk. Csak akkor később. Az elhasználódás semmivel sem bánik kesztyűs kézzel, viszont ha kíméletesek vagyunk vele, tovább tudjuk élvezni. A testünkkel is éppen így van.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: