málnatermesztés, Szerző: Megyery Tibor
Haygrove Kft.
Magyarország az egyik legjelentősebb európai málnaexportőr ország volt az 1980-as években. Azóta sajnos megfordult a világ, évről évre csökkent a hazai termőterület és elveszítettük külpiacainkat.
Hogyan történt ez?
Minden évben jelennek meg cikkek különböző híroldalakon a málnatermesztés visszaeséséről, melyek egy-egy okra fókuszálnak. Véleményem szerint a drasztikus visszaesés hat fő okra vezethető vissza, érdemes azokat részletesebben feltárni.
A visszaesés okai
A globális klímaváltozás miatt a hagyományos málnafajták termőképessége csökkent, korszerű öntözőrendszer hiányában nem érdemes ültetvénytelepítésbe fogni. Bár tőlünk délebbre is vannak komoly málnatermő vidékek (Szerbia és Koszovó), azok főleg hegyvidéki, hűvösebb mikroklímájú területek.
Szezonban egész generációk szedték a málnát a nagyobb termesztőkörzetekben. A privatizációval viszont az ipari parkoknak és más jövedelmezőbb lehetőségeknek köszönhetően már nem lett olyan vonzó ez a plusz bevételi forrás.

A globalizáció miatt a feldolgozóiparban versenyképtelen lett a magyar málna az import fagyasztott gyümölccsel szemben, ami az olcsóbb munkaerővel leszedett áruból készült. Több esetben a hazai hűtőházak alacsonyabb áron tudtak a világpiacról szerb vagy akár dél-amerikai málnát beszerezni, mint a mellettük lévő településről felvásárolni.