0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 22.

Kistermelő vagy szarvasmarha-ágazati adminisztrátor?

Az effektív munka részén kívül várnak ránk, gazdálkodókra más, sokak által kevésbé kedvelt, ám olyan kötelező jellegű tennivalók is, mint a gazdaság papírmunkája.

Mikor megkérdezik, mivel foglalkozom, általában azt a kicsit poénos, mégis őszinte választ szoktam adni: tehenész vagyok. Vagyis fejős, borjász, sajtkészítő…, főnök és alkalmazott egy személyben – és persze a családom mindebben a lehető legjobb partner, ott segítenek, ahol tudnak. kistermelő

szarvasmarha

Akárhányszor a kistermelői tevékenységről esik szó, minden alkalommal az effektív munka részére térünk ki, a folyamatoknak, a tényleges „istállótól az asztalig” műveleti sor lépéseire. Azonban várnak ránk, gazdálkodókra ezentúl más, sokak által kevésbé kedvelt, ám kötelező jellegű tennivalók is, mint a gazdaság papírmunkája. A hétköznapi emberek többsége, mondhatni, irtózik az adminisztrációtól, de mégis elengedhetetlen része az életünknek. Korábbi cikkeimben már említettem néhány alkalommal, hogy miféle nyilvántartási és ügyintézési feladatok várnak ránk, gazdálkodókra. De most

készítettem egy gyűjteményt a kistermelők bürokratikus feladataiból – a teljesség igénye nélkül – annak érdekében, hogy átlátható legyen, „mi folyik a színfalak mögött”, vagyis mi az, amiről keveset beszélünk, mégis sok odafigyelést, időt és munkát igényel.

Mindenekelőtt célszerű egy nagyobb befogadóképességű iratdossziét használni a gazdaság papírjaihoz, melyben a rendszerezésnek köszönhetően egy esetleges ellenőrzés, vagy más egyéb okból kifolyólag keresett dokumentumok gyorsan és könnyedén előkereshetők. Első körben összegzem az állatokkal kapcsolatos – legtöbb esetben – napi szintű könyvelni valót. Az állattartók kötelesek az állatállományban bekövetkező létszámváltozással járó eseményeket az Egységes Nyilvántartási és Azonosítási Rendszerbe bejelenteni, amit megtehetnek a kapcsolattartójukon/ENAR felelősükön keresztül, vagy pedig önálló tenyészet vezetőjeként saját maguk is. A bejelentési határidők betartása minden esetben rendkívül fontos – ezt a 2023/06. lapszámban részletes táblázatban összegeztem is. Az állományban szereplő egyedek nyilvántartásba vétele mellett (nem, korcsoport) fel kell tüntetni az állatok egyéni adatait, illetve a tenyészetbe történő be-, valamint kikerülésüket is.

A napi nyilvántartás lehetővé teszi, hogy bármely korábbi időpontra pontos képet tudjunk adni az állatlétszámról és annak összetételéről.
Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: