0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 25.

Varasodásnak, tűzelhalásnak is kedvez az idő – növényvédelmi előrejelzés 15. hét

Sorra jelentkeznek a károsítók a gyümölcsösökben és a szabadföldi zöldségkultúrákban. A monília elleni védekezés még mindig aktuális, viszont bejönnek mellé a melegebb időt kedvelő kórokozók is. A rózsa növényvédelmére is figyelhetünk már.

A teljes virágzásban levő almafajtákat és a körtét egyre nagyobb mértékben veszélyezteti a varasodás. Az aszkospóraszóródás folyamatos és egyre nagyobb mértékű,

a lehullott csapadék elősegítette a kórokozó terjedését,

ugyanakkor az áttelelt lisztharmat számára is kedvező az ültetvények jelenlegi mikroklímája. A kibomlott leveleken itt-ott megfigyelhetők a betegség másodlagos tünetei is a primer (áttelelő), hajtásvégen észlelhető „gyertyás” vesszők mellett. Úgy tűnik, hogy az almatermésűek baktériumos tűzelhalásának (Erwinia amylovora) is kedveznek a meteorológiai feltételek. A Maryblyt program előrejelzése alapján a veszély ++++, mert a növény virágzása, a nedvesség jelenléte és a kialakult 15 °C feletti tartós meleg jó körülményeket teremt a járványveszélyes kórokozó számára.

Virágzó birs
Kártevők közül még csak a levélpirosító levéltetű szívogat az almafák levelein, de nem tömeges a jelenléte, és a meleg idő előrehaladtával csökkenni fog a károsítása is, ugyanis a többi kártevő elleni védekezés a levéltetvek kártételét is mérsékelni fogja.

Az elvirágzott, fagykárt szenvedett kajszin és a többi most virágzó csonthéjason a legnagyobb gondot a virág- és hajtásfertőző monília okozza. A néhánynapos kisebb lehűlés és a nedvességborítás miatt továbbra is kedveznek a fertőzésnek, ezért csak a virágzás idején végzett egy-két felszívódó gombaölő szeres kezelés mérsékelheti számottevően a kárt. Szükség esetén sziromhullás után is folytatni kell a permetezést a betegség ellen.

Az őszibarack tafrinás levélfodrosodás első levéltünetei már megjelentek, és várhatóan már nem tud kialakulni újabb fertőzési hullám, ezt ugyanis megakadályozza a hőmérséklet emelkedése.

A virágzó szabadföldi szamóca idősebb levelein jelentős a mikoszferellás levélfoltosság, mert a kórokozó már +5 °C felett képes megfertőzni a fiatal leveleket. Most még megelőzhető a fiatal levelek megbetegedése.
El kell kezdeni a rózsalevéltetű elleni védekezést

A rózsalevéltetű folyamatosan fertőzi a hajtáscsúcsokat, tehát el kell kezdeni a kártevő elleni védekezést, de egyúttal célszerű a rózsa lisztharmata és a csillagrozsda ellen is kezelni a töveket.

Részletes növényvédelmi előrejelzést olvashatnak a www.magyarnovenyorvos.hu honlapon.

Dr. Aponyi Lajos,  Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: