0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 18.

Összefogás az erdélyi magyar agrárium erősítéséért

Március 21-én Szovátán szervezték meg a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyesületének (SZGE) Egyeztető Fórumát, ahol többek között beszámoltak a 2023-as tevékenységről és ismertették a szervezet terveit.

A köszöntő beszédeket követő kerekasztal-beszélgetéseken két fontos kérdés is napirendre került. Az egyiken Magyarország Európai Unió elnöksége idején az EU Közös Agrárpolitikájának várható módosításairól volt szó, a másikon pedig a romániai agrárszabályozási és támogatási rendszer várható módosító javaslatairól.

Az agrárpolitikai kerekasztal-beszélgetéseket szekcióülések követték, ahol a jelenlevők szakterületenként áttekinthették a romániai mezőgazdaságot érintő fontosabb kérdéseket.

A rendezvényen részt vett Nagy István, Magyarország agrárminisztere; Jakab István, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke; a három székelyföldi megye elnöke, Péter Ferenc (Maros), Tamás Sándor (Kovászna), Borboly Csaba (Hargita); Tóth László Magyarország Nagykövetsége Csíkszeredai Főkonzulátusának konzulja; Sándor Tibor László, a bukaresti nagykövetség gazdasági attaséja; romániai parlamenti képviselők, szenátorok, és szakpolitikusok, valamint romániai és magyarországi társult szervezetek képviselői.

kerekasztal
Kerekasztal-beszélgetés Nagy István, Jakab István, Vincze Lóránt és Winkler Gyula EP képviselők részvételével, Csák László a Planficatio Kft. vezetőjének moderálásával

A jelenlevőket Becze István az SZGE elnöke köszöntötte, aki röviden elmondta, hogy az első SZGE-fórumot 2018-ban Zágonban szervezték meg, majd ezután a pandémia kivételével minden évben sikerült összehívni a gazdákat, hogy kielemezve az előző év tevékenységét, közösen döntsenek arról, hogy miként képviselje jobban érdekeiket a szervezet. A továbbiakban Fülöp László Zsolt Szováta polgármestere, Péter Ferenc Maros-, Tamás Sándor Kovászna-, és Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnökök köszöntötték a jelenlevőket.

A megyei önkormányzat vezetői az összefogás, az együttműködés fontosságát hangsúlyozták.

Mint hangsúlyozták, nemzetpolitikai kérdés, ha nincs erős vidék, mert akkor a fiatalok beköltöznek a városba, vagy elmennek külföldre dolgozni.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: