0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 29.

Ilyen egy intenzív körteültetvény és egy vertikális farm – Makláron jártunk

Intenzív körteültetvényben és egy kísérleti vertikális farmon tett látogatást az évnyitó kertészeti tanácskozás közönsége Makláron.

A Tész-Ész Nonprofit Kft. szervezésében tartott eseményen az Apostol testvérek, Attila és Tamás gyümölcsösét, valamint a Növény-Ház 2008 Kft. fejlesztését láthattuk.

Diplomája átvétele után kezdett gyümölcstermesztésbe Apostol Attila 1997-ben, amikor 12 hektár almát telepített a korábban paradicsommal és olajtökkel hasznosított területre. Mára 100 hektárosra nőtt a gyümölcsös, és arra épülve saját hűtőtárolóval, feldolgozóval rendelkezik az Agrosidae Kft. Áruházláncoknak, nagykereskedőknek értékesítik a gyümölcsöt, de kiskereskedelemmel is foglalkoznak, mintaboltjukban lehet megvenni az idénygyümölcsöket.

A legfiatalabb körteültetvényt már jégháló védi Makláron
A legfiatalabb körteültetvényt már jégháló védi Makláron
Legfontosabb terményük a körte, összesen 34 hektáron termesztik, ebből 23 hektár intenzív, jéghálóval fedett ültetvény.

A vállalkozást indító gyümölcsösből már csak öt hektár az alma, de elég lenne kettő is, mondja Apostol Attila. Meggyet 38, kajszit 12 és szilvát 5 hektáron ter­mesztenek. Az első ültetvényt 2016-ban vágták ki. A gyümölcstermesztésben szaktanácsadók segítségét is kérik, Szentpéteri Tamás, Barkaszi Imre és Kaponyás Ilona ad tanácsot metszéshez, termésritkításhoz, növényvédelemhez, táp­anyag-utánpótláshoz. Fagy ellen magyar gyártmányú szélgépekkel védekeznek, a legújabb éppen a látogatásunkkor érkezett meg a telephelyre.

Saját nevelésű oltványból

A legfiatalabb intenzív körtés indulása nagyon nehéz volt, mondta a tulajdonos: 2017 tavaszán telepítettek 4,5 hektárt, ősszel a 12 hektáros tábla többi részét, és a következő évben tavasszal, nem sokkal a kihajtás után jégverés törte le a friss hajtásokat, máig látható sebeket ejtett a fákon.

A jégeső után pedig tűzelhalás-fertőzés következett, sok fát kellett csonkolni és újranevelni miatta. A Vilmos körte, amit ezen a területen ültettek, nagyon érzékeny erre a betegségre. A megviselt fák nem fejlődtek kielégítően, ezért még két huzalt kellett kihúzni az ültetvényben a legfölső alá, hogy legyen mihez rögzíteni a fákat.
Máig látszik a fákon a telepítést követő évben érkezett jégeső nyoma
Máig látszik a fákon a telepítést követő évben érkezett jégeső nyoma

A térállás 3,5 × 0,9 méter, és saját nevelésű oltványokkal telepítették, mert nem tudtak elég szaporítóanyagot beszerezni. Alanyhoz sem jutottak elegendő mennyiségben, ezért vegyesen használtak C birset és BA-29-et, valamint készítettek közbenoltott fákat is C birs alanyon, OHF közbenoltással és Vilmos fajtával. A C birs gyenge növekedésű alany, sajnos érzékeny a tűzelhalásra, viszont korábban fordulnak termőre a fák rajta. Az ültetvényt a Fruit Security jéghálójával szerelték föl. A háló előnyei közé tartozik, hogy a jégesőtől megvédett fákon nem lép fel a nyári melegben gyorsan fertőző tűzelhalás. Műanyag kapcsokkal lehet összeerősíteni a jéghálót, ezt a munkát a 12 hektáron öt géppel három nap alatt lehet elvégezni. A nyitás-csukás munkaerőköltsége körülbelül 100 ezer forint hektáronként.

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: