0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 29.

A bükk idén a nyerő

Az Országos Erdészeti Egyesület 1996 óta minden évben megválasztja az Év Fafaját. Korábban az egyesület döntött a kiválasztásról, 2013 óta viszont közönségszavazáson dől el a nyertes.

Mint eddig, idén is három jelöltre lehetett voksolni, mely során toronymagasan a legtöbb szavazatot a közönséges bükk kapta, így 2024-ben a szakemberek erre a fafajra irányítják a figyelmet.

A bükk a mérsékelt öv északi részének, jellemzően hatszáz méter fölötti erdők zonális faja. Bizonyos esetekben ennél alacsonyabb területeken is találkozhatunk vele, amennyiben a helyi domborzati és klímaadottságok miatt hidegebb, csapadékosabb területek alakulnak ki.

A bükkfák (Fagus sylvatica) akár negyven méter magasra is növő lombkoronája erősen zárt, aminek köszönhetően a bükkerdők gyep- és cserjeszintje meglehetősen gyér. Oszlopszerű, ezüstös törzsük magasan elágazik, növekedésük alatt az oldalágak sokszor visszaszáradnak, lehullanak. Az ághelyek és a rejtett göcsök környékén egy sajátos megjelenésű kéregredő, az

úgynevezett „kínai bajusz” alakul ki, amelynek alakjából és méretéből az ághely mélységére és a göcsök nagyságára következtethetünk.

A kezdetben áttetsző sárgászöld, majd zölden bőrszerűvé váló levelek felső része fényes, élük pillásan szőrözött.

Nem túl feltűnő virágjaiból tövisekkkel fedett kupacs fejlődik, amelyben három élű makkocska termést találunk.

A barnás színű termést kiszárítva kenyérsütésre alkalmas lisztet is őrölhetünk belőle. A „bikkmakknak” a sertéstartásban is komoly szerepe volt, a félvadon tartott kondákat gyakorta hajtották makkoltatni a bükkös területekre.

Az ipar is hasznosítja: gőzöléses technikával jól alakítható keményfa, mely számos bútornak szolgál alapanyagául, ugyanakkor könnyen vetemedik, ezért kültéri használatra nem alkalmas. Magas égéshőjének köszönhetően a mészégetés nélkülözhetetlen energiaforrása volt, de faanyagát faszénégetésre is szívesen használják.

A klímaváltozás miatt az egyik legveszélyeztetettebb állományalkotó fafajunk. A hűvös klímát kedvelő fajnak a melegedő éghajlatban való megőrzése az erdészet egyik legnagyobb kihívása.
Ez is érdekelheti:
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: