0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. január 18.

A charolais szarvasmarhák nyomában ma már a gyógynövényeké a terep

A Komárom melletti Paton szervezett konferenciát a Szlovákiai Gazda Polgári Társulás és az AGRYA, a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége. A fenntarthatóságról sokan beszélnek, de kevesen értik igazán, hogy miről is szól.

A program is sok érdekességet kínált, és a szervezők ígérete szerint hamarosan egy önértékelő kérdőívet is készítenek a fenntarthatóságról. A konferencia keretein belül gazdaságokat is meglátogattak a résztvevők, köztük a gyógynövénnyel foglalkozó Bottka Pálét, akivel nemcsak a környezetvédelmi, hanem a pénzügyi fenntarthatóságról és az átmenet nehézségeiről is beszélgettünk.

Szlovákiában, különösen az ország déli részén, nagyon kevesen foglalkoznak gyógynövényekkel. Bottka Pál is csak pár éve vágott bele ebbe a szép, de nehéz ágazatba. Valamikor gabonatermesztéssel foglalkoztak, illetve húscélú charolais szarvasmarhát tenyésztettek.

Charolais szarvasmarha
Fotó: MMG Archív

A nagy váltás okairól kérdeztem először, amit elsősorban azzal indokolt, hogy nem jöttek az eredmények. A talajok Karva mellett, ahol gazdasága található, nem olyan erősek, inkább homokosak. Bottka Pál leginkább a 100-as létszámú charolais-állományát sajnálja, ami szerinte az egyik legszebb volt Szlovákiában. Mostanában azonban már ritkaság az olyan esős év, mint a tavalyi volt, az aszályos időkben pedig nagyon nagy terület kellett a charolais szarvasmarhák takarmányozásához.

Borjúkat értékesítettek, 350 kilósakat, szépek voltak, de csak áron alul tudták eladni. Veszteséget viszont nem lehet termelni, ezért 30 év után úgy döntöttek, hogy ez így drága hobbi.

Itt, a déli országrészeken szinte minden takarmányt a szántókon kellett megtermelni. Egy hegyi területen, tele legelővel, ahol jóval kisebb a bérleti díj, nyereséges lehetett volna az állattartás.

Bottka Pál azt is hozzátette, hogy a charolais tehenek, amelyek 6-700, néha 800 kilósak, nagyon meggyúrják a földet, ahol legelnek. Utánuk a fű is romlik, valahogy nem erre a vidékre valók.

Az állomány eladása fájdalmas volt, ráadásul a hirdetés feladása után egy nappal jött is a vevő, fizetett, és pár nap múlva már üresek voltak az istállók. Ekkor döbbentek rá, mit is tettek. Most is hiányolják az állatokat, vannak olyan részei a birtoknak, ahol ellennének. Másrészt viszont a tenyésztőknek óriási bürokráciával kell megküzdeniük, és további megkötések is vannak, például a trágya kezelésével összefüggésben.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: