0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 3.

Megvan, ki az az ifjú pék, aki képviseli hazánkat a nemzetközi versenyen

A közelmúltban a Közép-magyarországi ASzC Pesti Barnabás Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola Almádi úti tanműhelye adott otthont a pék nemzeti válogató versenynek, amin öt fiatal mérte össze a tudását.

A megméretés rendkívül fontos volt annak érdekében, hogy az Euroskills Herning 2025 versenyen Magyarországot képviselő fiatal elkezdhesse a kétszer 120 napos felkészülését, melynek első ütemét Skultéti Zitával, a WORLDSKILLS Lyon 2024 pék versenyzőjével teheti meg.

A kétnapos válogató során a fiatalok

számos feladattal találkoztak, úgy mint a fonott kalácsok, hagyományos és különleges leveles termékek, rozskenyerek, quiche készítése, időre végrehajtott szakosított tárolási feladat,

de az eredménybe beleszámított még a pszichológiai alkalmasság és a díszmunka prezentálása is. Utóbbi témája a négy elem volt: a föld, a víz, a levegő és a tűz.

A rendkívül szoros versenyt Szőke Anna Mária végzős tanuló nyerte
A rendkívül szoros versenyt Szőke Anna Mária végzős tanuló nyerte

A fiatalok 4 iskolából érkeztek: a Közép-magyarországi ASzC Pesti Barnabás Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskolából két fő; a BSZC Zwack József Iskolából; a Kisalföldi Agrár Szakképzési Centrum Szombathelyi Élelmiszeripari és Földmérési Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumból és a Heves Vármegyei SZC Sárvári Kálmán Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumból egy-egy fő.

A zsűri elnöki tisztségét Zsemberné Egervári Erika, a 2023-as gdanski Euroskills pék szakértője töltötte be, a zsűri tagjai voltak még Frank Tamás, Worldskills Lyon 2024 pék szakértője és Galicz István oktató, a Nemzeti Tehetség Program intézményi projektkoordinátora. A feladat írására Stark Ernőnét kérték fel, aki számos hazai és nemzetközi versenyen bizonyította már szakmai felkészültségét.

A rendkívül szoros versenyt Szőke Anna Mária, a Közép-magyarországi ASzC Pesti Barnabás Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola végzős tanulója nyerte,

aki korábban Mézeskalács-díszítő versenyen ért el első helyezést, ezen kívül Erdélyben vett részt Erasmus+ szakmai gyakorlaton. Anna részese annak a tehetségprogramnak, ami 2022-ben indult, amikor a Nemzeti Tehetség Központ Minősített Tehetséggondozó Műhely címet adományozott az iskolának, így biztosítva a színvonalas szakmai munkát, melynek a kiváló szereplés is az egyik eredménye.

A WorldSkills Hungary program részeként Magyarország fiatal szakemberei két nemzetközi versenysorozatban, a kétévente megrendezendő WorldSkills és EuroSkills versenyeken méretik meg magukat. A szakképzés csúcsát szimbolizáló versenyeken az egyes szakmák hazai válogatóversenyén legkiválóbb eredményt elérő versenyzők képviselhetik az országot.

2011-től a WorldSkills és a EuroSkills versenyek koordinációját – a szakképzési törvény értelmében – a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara végzi a WorldSkills Hungary program keretében. A kamara – szakmai támogatókkal együttműködve – a program fenntartásával biztosítja a fiatalok részvételét a nemzetközi versenyeken, a versenyzők szakmai és mentális felkészítésében pedig a szakmák kiváló szakemberei vesznek részt.

A versenyeken a különböző szakmák legújabb, minőségi és korszerű elvárásainak kell megfelelni minden versenyzőnek, aki fel akar állni a dobogó legfelső fokára.

A nemzetközi versenyek nemcsak szakmai elismerést és sikert hozhatnak, hanem egy életre szóló élményt is nyújtanak. A program széleskörű szakmai támogató köre biztosítja, hogy a versenyzők az intenzív felkészítés során a szakmájukban elismert szakemberek irányításával és korszerű eszközök segítségével hozzák ki magukból a legjobbat.

A pék szakma támogatója a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum. A hazai versenyeket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje, Kollár János egyéni vállalkozó, Ireks-Stamag Kft., Lesaffre Kft. és Ilonka Boldizsár szponzorálja.

A WorldSkills Hungary program a szakképzés iránti elkötelezettségre és a közös sikerre épül. A program során szakmai és emberi kapcsolatok, barátságok alakulnak, melyek a verseny után sem érnek véget. Egy misszió, amely nemcsak a világot nyitja meg, hanem olyan csapatot kovácsol, ami akar és képes is tenni azért, hogy értéket teremtsen.

A WorldSkills Hungary programmal, valamint a versenyekkel kapcsolatban részletes tájékoztatás a www.worldskillshungary.hu weboldalon érhető el.
Hajrá Pékek, Hajrá Magyarország!
(Forrás: www.mkik.hu, www.worldskillshungary.hu)

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: