A teljes fehérjefogyasztás 40%-a állati eredetű fehérje, mely mennyiség 2050-re várhatóan 73%-ra fog emelkedni az egyre növekvő populációnak köszönhetően.
A sörtörköly az árpamalátából sörfőzés után visszamaradt szárazanyag. Ez a söripar legjelentősebb mellékterméke, mely a teljes hulladékanyag 85%-át teszi ki. Világszerte évente 36,4 millió tonna sörtörköly keletkezik. Ez a törköly a sörfőzés után rendszerint a szemétbe kerül.
Fehérje kivonásakor a kutatók először sterilizálják a törkölyt, azután a Délkelet-Ázsiában népszerű szójalapú élelmiszer, a tofu erjesztéses előállításához leggyakrabban használt Rhizopus oligosporus gombával oltják be. A háromnapos erjesztési folyamat segít lebontani a törköly komplex szerkezetét, így annak fehérjetartalma könnyebben elérhetővé válik.
Az erjesztett anyagot megszárítják, porrá őrölik, szitálják és centrifugában elkülönítik a keverék egyéb anyagainak tetejére kerülő fehérjét.