0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. január 16.

Sörfőzés melléktermékből juthatnánk fehérjéhez

Az emberiség egyik legnagyobb problémája, hogy a közeljövőben nem lesz elegendő fehérje a világ számára.

A teljes fehérjefogyasztás 40%-a állati eredetű fehérje, mely mennyiség 2050-re várhatóan 73%-ra fog emelkedni az egyre növekvő populációnak köszönhetően.

A szingapúri Nanyang Technological University kutatói olyan eljárást dolgoztak ki, amellyel a sörfőzés után visszamaradt gabona (sörtörköly) fehérjetartalmának több mint 80%-át ki lehet vonni.

A sörtörköly az árpamalátából sörfőzés után visszamaradt szárazanyag. Ez a söripar legjelentősebb mellékterméke, mely a teljes hulladékanyag 85%-át teszi ki. Világszerte évente 36,4 millió tonna sörtörköly keletkezik. Ez a törköly a sörfőzés után rendszerint a szemétbe kerül.

Fehérje kivonásakor a kutatók először sterilizálják a törkölyt, azután a Délkelet-Ázsiában népszerű szójalapú élelmiszer, a tofu erjesztéses előállításához leggyakrabban használt Rhizopus oligosporus gombával oltják be. A háromnapos erjesztési folyamat segít lebontani a törköly komplex szerkezetét, így annak fehérjetartalma könnyebben elérhetővé válik.

Az erjesztett anyagot megszárítják, porrá őrölik, szitálják és centrifugában elkülönítik a keverék egyéb anyagainak tetejére kerülő fehérjét.

A kivont fehérje élelmiszerekhez adagolható a fehérjetartalom növelése céljából, illetve testápolókhoz, krémekhez keverhető a hidratáló vagy antioxidáns tulajdonságok feljavításához.
Ez is érdekelheti:
Forrás: ScienceDirect

Magazin ajánló: