0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 20.

Kiket tud átejteni a kakukk és kik nem hagyják magukat?

Élőben hallgatni a kakukkot igazán nem mindennapi élmény. Azonban, mikor hangzatosan kihirdeti, hogy megérkezett hazánkba, már sejtjük, éppen arra készül, hogy lóvá tegyen egy jóhiszemű madárcsaládot.

A kakukk jellegzetes szaporodási stílusával kiérdemelte, hogy beszivárogjon a köznyelvbe, és akaratlanul is részt vett a „nem a többi közé illő” szófordulat megteremtésében. És bizony, ő is egy kakukktojás a madarak között, habár nem az egyetlen.

Kelepce kakukk módra

Alighogy kifújta magát fáradságos utazása után, már szemlélődik, és azon töri a fejét, melyik fészket részesítse abban a megtiszteltetésben, hogy egy adandó pillanatban, amikor a házigazda nincs otthon, beköltözteti egy-egy tojáskáját.

Közel százféle madár jöhet számításba, köztük a réti pityer, a cserregő nádiposzáta, a nádirigó, a hegyi billegető, az erdei szürkebegy, az ökörszem, a barátposzáta és igen gyakran a vörösbegy.

A hazaérkező madarak kissé zavarodottan szemlélik a fészkükbe került meglepetéstojást, de legtöbb esetben elfogadják.

Kifinomult taktika

Ehhez a jellegzetes módszerhez nem csak ravaszság és hidegvér szükséges a kakukk részéről, hanem egy különleges képesség is. Mégpedig, hogy különböző színű és mintájú tojásokat tudjon „gyártani”. Ezzel jócskán megnehezíti a gyanút fogó, ám csak felületesen szemlélődő pótszülők dolgát, akik, ha meg is próbálják eltávolítani a hamisítványt, könnyen lehet, hogy éppen a sajátjukat taszítják ki a fészekből.

Akiket nem lehet átverni

A kerti gezénél ugyan hiába próbálkozik az európai kakukk, előbbi mintegy hatodik érzékkel felvértezve időben felismeri és kiebrudalja fészkéből a „betolakodót”.

A madaraknak rémálom saját utód nélkül maradni, pláne egy feneketlen gyomrú mostohacsemetével. A szuahéli drongóknak sincs ínyükre, ha az afrikai kakukk packázni akar velük. És mivel mindenkinek a fajfenntartás a legfontosabb, ennek érdekében nem restek mesteri színvonalra fejleszteni képességeiket: a kakukk a tojások lemásolását, a drongó pedig az idegen „névjegyű” tojások felismerését.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: