0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 25.

A sörtörköly új élete

A sörfőzés története egészen az ókorig nyúlik vissza. Feljegyzések szerint a sumérok kedvelt itala volt, de az egyiptomi sírkamrák falai is arról tanúskodnak, hogy a sörfogyasztás már akkor is igen kedvelt tevékenységnek számított.

Szerzők: Nagy Vivien – Dr. Máthé Endre – Dr. Diósi Gerda

Milyen jó lenne megkérdezni az ókori sörkészítő mestereket, hogy mihez kezdtek az igen nagy arányban keletkező melléktermékkel, a sörtörköllyel.

Az ókori ember nem pazarolt, hanem megpróbált mindent hasznosítani, sőt akár újra felhasználni. A mai kor embere e tekintetben példát vehetne az őseiről. A fenntarthatóság a jövőben egyre inkább a mindennapjaink részévé fog válni, hiszen a Föld készletei kimerülőben vannak. A körforgásos gazdaság már nem csak egy fogalom. Az iparágakat tekintve pedig a söripar sem kivétel.

sörtörköly kutatás élelmiszer laboratórium élelmiszeripar
A sörtörköly édeskés ízű, nem alkoholos melléktermék

Hulladék vagy alapanyag?

A sörtörköly értékes melléktermék, közel 85 százalékát teszi ki a söripar összes élelmiszerhulladékának, amely a sörfőzés során keletkezik és sok esetben valóban hulladékként végzi. A sörtörköly, a cefre szűrését követően visszamaradt nedves gabonaforrás, amely a leggyakoribb esetekben árpa- vagy búzaőrleményt jelent. A cefrézés célja a maláta oldható komponenseinek kinyerése, oldatba vitele, továbbá az oldhatatlan komponensek enzimes lebontása. A cefre szűrése során pedig az oldhatatlan komponenseket, mint a sörtörköly, választjuk szét az oldott komponenseket tartalmazó sörlétől.

A sörtörköly eltávolítása még az erjesztés előtt megtörténik, így alkoholtartalommal nem rendelkezik, valamint a technológia során a komlóval sem találkozik, így ízét tekintve édeskés ízvilágot határozhatunk meg.

A söripar fejlődése napjainkban is szüntelen, ami a folyamatosan megújuló technológia fejlődésén túl az alapanyagok felhasználását is érinti. A sörfőzéshez felhasznált csíráztatott aszalt gabona, a maláta ritkán egyféle gabonaforrás, a tendencia szerint a sörfőzőmester különböző gabona/malátamixeket alkalmaz a tökéletes receptúra elérése érdekében. A sörtörköly a szarvasmarha takarmányozásában használatos, hiszen laktagóg hatású, így a tejtermelés fokozható vele. De miért állnánk meg egy bizonyos felhasználás mellett, ha egy, az élelmiszeriparba is visszavezethető alapanyagról beszélhetünk?

Kitűnő alapanyag

A nem megfelelő táplálkozás és a betegségek kialakulása között szoros korreláció fedezhető fel, ezért nagyon fontos odafigyelnünk a táplálkozás sokféleségére. A rostok fontossága közismert, a megfelelő mennyiségű rostfogyasztás a WHO ajánlása szerint napi 25-35 gramm.

Az általunk megvizsgált sörtörköly minták átlagosan 30-40 százalékos élelmirost-tartalommal rendelkeztek, amely megfelel a szakirodalmi adatoknak.

Magas rosttartalmát, kedvező rostösszetételét (oldható és oldhatatlan rostok) tekintve a sörtörköly segítséget nyújthat a megfelelő mennyiségű és minőségű rostbevitel megvalósításához, azaz potenciális rostforrásként is tekinthetünk rá.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: