Szerzők: Nagy Vivien – Dr. Máthé Endre – Dr. Diósi Gerda
Milyen jó lenne megkérdezni az ókori sörkészítő mestereket, hogy mihez kezdtek az igen nagy arányban keletkező melléktermékkel, a sörtörköllyel.
Az ókori ember nem pazarolt, hanem megpróbált mindent hasznosítani, sőt akár újra felhasználni. A mai kor embere e tekintetben példát vehetne az őseiről. A fenntarthatóság a jövőben egyre inkább a mindennapjaink részévé fog válni, hiszen a Föld készletei kimerülőben vannak. A körforgásos gazdaság már nem csak egy fogalom. Az iparágakat tekintve pedig a söripar sem kivétel.
Hulladék vagy alapanyag?
A sörtörköly értékes melléktermék, közel 85 százalékát teszi ki a söripar összes élelmiszerhulladékának, amely a sörfőzés során keletkezik és sok esetben valóban hulladékként végzi. A sörtörköly, a cefre szűrését követően visszamaradt nedves gabonaforrás, amely a leggyakoribb esetekben árpa- vagy búzaőrleményt jelent. A cefrézés célja a maláta oldható komponenseinek kinyerése, oldatba vitele, továbbá az oldhatatlan komponensek enzimes lebontása. A cefre szűrése során pedig az oldhatatlan komponenseket, mint a sörtörköly, választjuk szét az oldott komponenseket tartalmazó sörlétől.
A söripar fejlődése napjainkban is szüntelen, ami a folyamatosan megújuló technológia fejlődésén túl az alapanyagok felhasználását is érinti. A sörfőzéshez felhasznált csíráztatott aszalt gabona, a maláta ritkán egyféle gabonaforrás, a tendencia szerint a sörfőzőmester különböző gabona/malátamixeket alkalmaz a tökéletes receptúra elérése érdekében. A sörtörköly a szarvasmarha takarmányozásában használatos, hiszen laktagóg hatású, így a tejtermelés fokozható vele. De miért állnánk meg egy bizonyos felhasználás mellett, ha egy, az élelmiszeriparba is visszavezethető alapanyagról beszélhetünk?
Kitűnő alapanyag
A nem megfelelő táplálkozás és a betegségek kialakulása között szoros korreláció fedezhető fel, ezért nagyon fontos odafigyelnünk a táplálkozás sokféleségére. A rostok fontossága közismert, a megfelelő mennyiségű rostfogyasztás a WHO ajánlása szerint napi 25-35 gramm.
Magas rosttartalmát, kedvező rostösszetételét (oldható és oldhatatlan rostok) tekintve a sörtörköly segítséget nyújthat a megfelelő mennyiségű és minőségű rostbevitel megvalósításához, azaz potenciális rostforrásként is tekinthetünk rá.