0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 24.

A közép-európai klímaváltozás a komlótermesztést érinti a legkevésbé

Versenyelőnyre tesznek szert a komlótermesztő területek, amelyeket tudományosan is bizonyított, hogy nem érint annyira a klímaváltozás. A cseh komlórégió világviszonylatban is a nyertesek közé tartozhat.

A Csehországi komlótermelők így biztosabb jövedelemre számíthatnak – mondta Martin Možný, a Cseh Tudományos Akadémia Globális Változások Kutatóintézetének munkatársa.

komló komlótermesztés klímaváltozás

Az éghajlatváltozás Dél-Európa komlótermesztésére lesz a legnagyobb hatással

„A klímaváltozás komlótermesztésre gyakorolt ​​hatása leginkább Európa déli részét érinti, így Szlovéniát, Spanyolországot és Portugáliát. A cseh komlórégió nagyon jól szerepelt a felmérésben, akárcsak a németországi Hallertau régió” – mondta Možný.

komlóültevényAz éghajlatváltozás következtében azonban még a Cseh Köztársaság is problémákba ütközhet a komlótermesztés terén. A komlónak bizonyos típusú talajra és helyre van szüksége. Možné szerint az évszázadok során fokozatosan alakultak ki olyan települések, amelyek hosszú távon a legjobb termést és minőséget adják, amelyeket nem lehet egyszerűen máshová költöztetni. Ezért az éghajlatváltozás ellenére a legjobb, ha a meglévő termesztési helyeket Csehországban hagyjuk ott, ahol vannak.

„Bár a hőmérséklet egyenletesen emelkedik Európa-szerte, Közép-Európa valamivel jobban áll majd a csapadék tekintetében. A jó komlóhozamhoz sok víz szükséges. Ezért előnyösek a magasabb talajvízszintű folyók és csatotnák közelében lévő helyek. A mikroklimatikus viszonyok meghatározóak lehetnek” – mondta Možný.

A szakértő úgy véli, hogy a komlótermelők és a söripar is tisztában van az emelkedő hőmérséklettel, az aszállyal és a jelenleg rájuk nehezedő nyomással kapcsolatos közelgő problémával.

„A piac globalizált, és úgy gondolom, hogy a legtöbb gyártó világszerte figyelemmel kíséri a helyzetet. Ezt az általuk közölt tudományos cikkek statisztikáiból is levonható, melyeket a klímaváltozás komlótermesztésre gyakorolt ​​hatásairól jelentettek meg a Nature Communications folyóiratban.” – mondta Možný.

Hozzátette, hogy a legnagyobb sörgyártók különböző kezdeményezései kezdenek megjelenni, például az Egyesült Államokban. Csehországban a Plzeňský Prazdroj fejleszti a For Hops kezdeményezést, amely a cseh komlótermesztőket próbálja segíteni, Možné szerint a jelenlegi helyzetre kínált megoldások között szerepel például a komlófajták nemesítése vagy új komlófajták használata, vagy a megfelelőbb mezőgazdasági technikák, amelyek kíméletesebbek, és ezáltal segítenek megőrizni a talajban rendelkezésre álló vizet.

„Optimista vagyok, és hiszek abban, hogy a komlótermelés és a sörgyártás fenntartható. Egyrészt a legnagyobb sörgyártók kezdeményezéseinek, valamint a tudományos kutatásoknak köszönhetően” – tette hozzá.
komló növénytermesztés söripar
Forrás: Zemědělec

Magazin ajánló: