0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

Növekvő tavaszi fagykárok és terméskiesés: veszélyben a szabolcsi alma is

A pesszimista forgatókönyv szerint, ha nem foglalkozunk a kibocsátásokkal, akkor a század végére jelentősen több fagykárral számolhatunk, ami különösen az almát fogja érinteni, de az összes magyarországi gyümölcsösre is hatást gyakorol.

Veszélyben a szabolcsi alma is

A 20 méteres térbeli felbontású, 2015–2017-es állapotokat tükröző országos ökoszisztéma alaptérkép adatbázisa alapján meghatároztuk, hogy hol találhatók a hazai gyümölcsösök. Ezeket az információkat összekapcsoltuk a rendelkezésre álló meteorológiai változókkal.

A gyümölcsös terület közel 40 százaléka egyetlen térségben, Szabolcs-Szatmárban található, mely főleg az almának köszönhető.

Emellett jelentősebb területet foglalnak el a gyümölcsösök az Ipoly mentén északon, illetve Bács-Kiskunban is. Mivel a gyümölcsfák adják a teljes gyümölcstermés 95 százalékát az elmúlt 20 év átlagai szerint, ezért vizsgálataink során csak ezekkel foglalkoztunk. Korábban a málna, szamóca és ribiszke is jelentősebb mennyiségben termett, de mára ezek nagyon visszaszorultak.

  • A legnagyobb mennyiségben tehát alma terem (70%), ezt követi
  • az éves meggytermés (közel 10%),
  • majd a szilva és az őszi (7-6%),
  • végül a kajszi, a körte és a cseresznye

A rendszerváltás előtt, de inkább az ezredfordulóig alma- és szilvatermelésben nagyhatalomnak számítottunk, de a körte és az őszi összmennyisége is többszöröse volt a mainak. Egyedül a meggy mennyisége nőtt Magyarországon a jelentősebb gyümölcseink közül.

Jelen cikkben tehát arra keressük a választ, hogy milyen gyakorisággal fordul elő fagy a virágzás időszakában. Mivel az alma továbbra is a legnagyobb hozamú gyümölcsfánk, ezért kidolgoztuk az alma fejlődési fázisaihoz kötött módszertant, illetve egy másik kritériumrendszert a többi gyümölcsfára.

Csökken a fagyos évek száma, de a gyümölcsösöket néhol még inkább érinti a fagykár

Mindkét módszertant a hazai almafajták fejlődésének ideális, 5 °C-os bázismőmérséklet feletti hőösszeghez kötöttük. A hazai almafák legkorábbi és legkésőbbi virágzásának kezdete között átlagosan 10 nap telik el, és elsősorban az év első néhány hónapja határozza meg, hogy évről évre mikor éri el a hőösszeg a virágzáshoz szükséges kritikus értéket.

Az 1. ábrán (felül) látható, hogy az almafa virágzása alatt a legtöbb fagy 2007-ben fordult elő, és ekkor volt az elmúlt 20 év során a legkisebb termésátlag is. Ugyanakkor egyes jó években négyszeres termésátlag is előfordulhat.

Ez, a teljes időszakon összességében egy közepesen erős, -0,5-ös negatív korrelációt eredményez. Ha a többi gyümölcsfát (meggy, szilva, őszi, kajszi, körte, cseresznye) nézzük (alsó ábra), akkor az alkalmazott definíció szerint az adott évben az alma virágzásához képest egy korábbi kritikus időszakot tekintünk. Ilyenkor még természetesen nagyobb a valószínűsége, hogy a fagyok vissza-visszatérnek pár napra. Például 2012-ben több napon is nagyobb területet érintettek a fagyok a virágzáskor, melynek következtében az almán kívül a többi jelentősebb gyümölcsfa rekord alacsony terméshozamot produkált.

Emellett az utóbbi három év (2020, 2021, 2022) hidegebb tavaszai is jelentősen csökkentették ezen gyümölcsfák termését.

Itt összességében egy erősebb, -0,6-os korrelációs kapcsolatot találtunk, és a fagyok különösen a korán virágzó kajszit és őszit befolyásolták.

Elsőként azt néztük meg, hogy a gyümölcsfák évi termését érintő kritikus tavaszi hetekben hogyan változott a klímaváltozás miatt a fagyok gyakorisága a legutóbbi 20 évben a múlthoz (1971–1990-hez) képest. Továbbá amellett, hogy 20 év alatt hány évben fordult elő virágzás körüli fagy, azt is vizsgáltuk, hogy ezen években átlagosan hány napon jelentkezett fagy egy adott területen.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magyar Mezőgazdaság

Magazin ajánló: