0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Tokajban sör? Igen!

A BAZ Beer sörfőzdét 2018-ban igazi tokaji kuriózumként hozták létre a Tokaji-hegység lábánál, ahol újhullámos és klasszikus söröket egyaránt készítenek.
A craft sörök világa izgalmas és sokoldalú, viszont üzletileg nagyon át kell gondolni, mert van ugyan piaci igény, de szembe kell nézni az erős versenyhelyzettel is.
tokaj sör sörfőzés
Nem ördögtől való Tokajban a sörfőzés

– A mi koncepciónk olyan egyedi sörök készítése, ami sok helyi kötődéssel rendelkezik. Hogy mire is gondolunk? Elsőként a Balassa Pincészet mustját adtuk hozzá egy gose sörhöz, amit nagyon jól fogadtak. Most a harmadik verziónál tartunk, amelynél a Majoros Borbirtok hárslevelű mustját használtuk fel. A következő pedig a Zsirai Pincészet verzsüjével készül idén nyárra. Ragaszkodom a helyi hordók használatához, mindenképpen tokaji borász hordója legyen, és lehetőség szerint zempléni tölgyből készüljön, vázolja a BAZ Beer lokális kötődéseit, amire a főzde neve is utal, nem nehéz összerakni a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye kezdőbetűiből.

Legmarkánsabb példa ebben a sorban a város fennállásának 950. évfordulójára kiadott Tokaj 950 elnevezésű old ale, aminek érdemes a címkeleírását idézni:

„A Tokaj 950 sörünk hordóérlelt változatát tartjátok kezetekben. Igazi szentháromság számunkra, Hudák Peti tokaji borász által megálmodott receptúrájából készült sör három hónapig érlelődött Balassa Pisti hordójában. A hordót igyekeztünk az old ale világához választani, így egy elsőtöltésű szamorodni édessel «átitatott» hordóra esett a választásunk…”

Itt kell megemlíteni Ede bácsit is, a session blonde ale típusú sört, amely a tokaji származású Paulay Ede színész, rendező előtt tiszteleg. A különlegességek sora még nem ért véget, mert a Hoptimistával kollaborációban viszont tonkabab és kakaó ízesítésű stout készült.

A termelés többségét az alapszortiment adja: lager, búzasör, egy gyümölcsös ale és a Kenderes IPA. De a mindig megújuló egyedi főzetek adják a BAZ Beer arculatát.baz sör Tokaj sörfőzés

Víz, maláta, komló

Az alapanyagokat tekintve a sör egyik meghatározó összetevője a kiváló tisztaságú víz. Itt Tokajban a vizet tisztítják, aminek az az előnye, hogy többféle sört tudnak készíteni. Példakánt említi a gose-t, ami hagyományosan sós víz felhasználásával készül. A háború előtti Magyarország malátaexportőr volt, jelenleg viszont importálni kell, az európai piacon több fajta is elérhető magas minőségben, ezek közül most Lengyelországból vásárolnak. A komló szintén külföldről származik. Mint hozzáteszi,

a komlóval folynak kísérletek Európában és idehaza is, hiszen aromáját és minőségét meghatározzák a klimatikus és terroire viszonyok, de ez egyelőre gyerekcipőben jár.

Hlavács József hisz benne, hogy Tokaj-Hegyalja alkalmas lenne komlótermesztésre is, de sajnos jelenleg ehhez nem adottak a feltételek.

A BAZ Beer-ben naponta 1000 liter sört tudnának előállítani, viszont az erjesztőkapacitás miatt kisebb mennyiségre korlátozódik a termelés. Tavaly közel 35 ezer liter sör került ki a tartályokból, az idei cél a 40 ezer liter elérése. A tervek szerint kialakítanak egy hordóérlelő részleget is. Söreik üveges kiszerelésben kaphatók, és nagy a hordós értékesítés aránya is.

A cég a lokális logisztika mellett döntött, Tokaj központtal a Debrecen és Eger közötti területet szeretnék lefedni. Fontosnak tartják, hogy minél több helyi szállodában és étteremben jelen legyenek. Emellett Budapesten is működtetnek egy bárt, hiszen ott koncentrálódik a craft különlegességek célközönsége. A tokaji főzde mellett hamarosan megnyílik egy kóstoló és üzlethelyiség, hogy a helyben történő eladások is növekedhessenek. Nyári meleg napokon már a főzde udvarán is kortyolhatjuk a kellemesen hideg, frissen főzött és csapolt specialitásokat.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magyar Mezőgazdaság