
– A mi koncepciónk olyan egyedi sörök készítése, ami sok helyi kötődéssel rendelkezik. Hogy mire is gondolunk? Elsőként a Balassa Pincészet mustját adtuk hozzá egy gose sörhöz, amit nagyon jól fogadtak. Most a harmadik verziónál tartunk, amelynél a Majoros Borbirtok hárslevelű mustját használtuk fel. A következő pedig a Zsirai Pincészet verzsüjével készül idén nyárra. Ragaszkodom a helyi hordók használatához, mindenképpen tokaji borász hordója legyen, és lehetőség szerint zempléni tölgyből készüljön, vázolja a BAZ Beer lokális kötődéseit, amire a főzde neve is utal, nem nehéz összerakni a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye kezdőbetűiből.
Legmarkánsabb példa ebben a sorban a város fennállásának 950. évfordulójára kiadott Tokaj 950 elnevezésű old ale, aminek érdemes a címkeleírását idézni:
Itt kell megemlíteni Ede bácsit is, a session blonde ale típusú sört, amely a tokaji származású Paulay Ede színész, rendező előtt tiszteleg. A különlegességek sora még nem ért véget, mert a Hoptimistával kollaborációban viszont tonkabab és kakaó ízesítésű stout készült.
A termelés többségét az alapszortiment adja: lager, búzasör, egy gyümölcsös ale és a Kenderes IPA. De a mindig megújuló egyedi főzetek adják a BAZ Beer arculatát.
Víz, maláta, komló
Az alapanyagokat tekintve a sör egyik meghatározó összetevője a kiváló tisztaságú víz. Itt Tokajban a vizet tisztítják, aminek az az előnye, hogy többféle sört tudnak készíteni. Példakánt említi a gose-t, ami hagyományosan sós víz felhasználásával készül. A háború előtti Magyarország malátaexportőr volt, jelenleg viszont importálni kell, az európai piacon több fajta is elérhető magas minőségben, ezek közül most Lengyelországból vásárolnak. A komló szintén külföldről származik. Mint hozzáteszi,
Hlavács József hisz benne, hogy Tokaj-Hegyalja alkalmas lenne komlótermesztésre is, de sajnos jelenleg ehhez nem adottak a feltételek.
A BAZ Beer-ben naponta 1000 liter sört tudnának előállítani, viszont az erjesztőkapacitás miatt kisebb mennyiségre korlátozódik a termelés. Tavaly közel 35 ezer liter sör került ki a tartályokból, az idei cél a 40 ezer liter elérése. A tervek szerint kialakítanak egy hordóérlelő részleget is. Söreik üveges kiszerelésben kaphatók, és nagy a hordós értékesítés aránya is.
A cég a lokális logisztika mellett döntött, Tokaj központtal a Debrecen és Eger közötti területet szeretnék lefedni. Fontosnak tartják, hogy minél több helyi szállodában és étteremben jelen legyenek. Emellett Budapesten is működtetnek egy bárt, hiszen ott koncentrálódik a craft különlegességek célközönsége. A tokaji főzde mellett hamarosan megnyílik egy kóstoló és üzlethelyiség, hogy a helyben történő eladások is növekedhessenek. Nyári meleg napokon már a főzde udvarán is kortyolhatjuk a kellemesen hideg, frissen főzött és csapolt specialitásokat.