0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Méhesről méhesre – 40 éve a szakmában

Ismerjük meg Magyarország egyik professzionális méhészét, Kutasi Tamást és méhészetét, a Brunner Méhészetet!

 A budai–pilisi hegyvidék sokszínű, tiszta és érintetlen természetvédelmi területei a méhek számára igazi oázist jelentenek, ahol eleve kínálkozik a terroir, azaz a szelektált méhészkedés lehetősége. De! Mielőtt bárki módosítana idei vándorlási tervén, nagyon fontos kiemelni, hogy az itt fellelhető méhlegelőkből csak csekély mennyiségben gyűjthetők fajtamézek, és átlagban 20 méhcsaládot tartanak el. A méheket a pesthidegkúti telephelyemen teleltetem át, majd ahogy kitavaszodik, szétosztom őket Nagykovácsitól Pilismarótig 7-8 telephelyre. Kaptáraim az évtizedek alatt a budai táj szerves részévé váltak.

Vannak állandó helyek, ahonnan tavasztól őszig nem mozdítom el a családokat, azonban az állomány egy részével vándorlok levendulára, gesztenyére, selyemfűre és természetesen akácra.

Kutasi Tamás méhész

Jobb években (sajnos ez már egyre ritkább) az akácra vándorlás így nézett ki: délen Baja felett kezdtem, majd jött az Alföld, aztán a pilisi hegység, igazi jó évben még Balassagyarmat fölé, és akár Nagykürtös környéke is mentem. Első hordási nap május 2-3., utolsó június 8-10. Mindenki ki tudja számolni, hogy egy igazi akácérett családból mit lehet kihozni.

Úgy gondolom, hogy az akácméz termelése igazi tudomány és szenvedély is egyben.

Pontos tervezés, számolás és megtervezett logisztika nélkül nem kivitelezhető. A vándorlást segíti egy Isuzu pickuppal húzható kéttengelyes utánfutó elektrohidraulikus kaptárdaruval szerelt egység. Ha szükséges, egyedül tudok pakolni, vándorolni. Egy fuvar elkészítése egymagamban nagyjából 40 perc. Persze a vándorlás is egy életérzés. Szívesen emlékszem vissza azokra az évekre, amikor

Erdélyi Tibor barátommal közösen jártunk selyemfűre. Lepakolás után automatikusan az akasztói halászcsárda volt az irány, ahol tovább ,,méhészkedtünk”.

A különleges fajtamézekhez különleges vásárlóközönség szükséges. Ezt hogyan alakítottad ki?

– Piacokon nem árusítok, a közvetlen, személyes kapcsolatokban hiszek. A vevőkörömet nem most alakítottam ki, hanem sok-sok évvel ezelőtt. Szerencsés helyzetben vagyok, hogy Budapest olyan részén élek, ahol a vásárlók a minőségi termékeket részesítik előnyben, és meg is tudják fizetni.

Többnyire személyesen szállítom ki a mézet a fővárosi és környékbeli megrendelőknek, Michelin-csillagos éttermeknek, nagy szállodáknak, delikáteszüzleteknek.

Szoros kapcsolatot alakítottam ki a hazai csúcsgasztronómiával és a benne dolgozó séfekkel, alkalmanként tanácsadást is végzek, mit mire érdemes használni. És persze a méz mellett egyéb erdei terméket is szállítok.

Kutasi Tamás méhész

Forrás: Méhészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Méhészet

Magazin ajánló: