0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 25.

A profi horgász és a hal

Papp József, profi horgász is tagja volt a spanyolországi Masters Feeder Világbajnokságon aranyérmes magyar válogatottnak. Az egyéniben világbajnoki bronzérmes versenyhorgásszal idéztük fel az eseményt

2022. szeptember Spanyolország: a dombóvári Papp József, profi horgász is tagja volt a spanyolországi Masters Feeder Világbajnokságon aranyérmes magyar válogatottnak. Az egyéniben világbajnoki bronzérmes versenyhorgásszal idéztük fel az eseményt, s beszélgettünk halakról, horgokról, de leginkább arról, kiből lesz horgász versenyző.

„Az előzetes információk alapján rengeteg csatornaharcsára kellett számítani, melyek mellett még küsz, kárász, ponty és márna volt a fogható halak listáján. A négy tréning napon azonban kiderült, hogy bár sok csatornaharcsa fogható, de az apró kárásszal nem tudja felvenni a versenyt”

– tekintett vissza az eseményre Papp József. Jellemzően a horgászat első 1-2 órájában volt fogható a harcsa addig, amíg a kárász el nem lepte az etetést és el nem zavarta onnan. Attól kezdve csak az apró (50 g átlagsúlyú) kárászt lehetett fogni.

A harcsából 100-120 g, míg kárászból 47-51 g átlagsúlyú hal került a horogra. Harcsa legfeljebb az első két órában volt fogható, óránként 20-30 darab mennyiségben, 15-40 méteres távon, amely jó estben óránként 2-3 kg súlyt jelentett. Ez az ötórás verseny időre átszámolva 10-12 kg halat adhatott volna. A kárászból viszont egészen rövid távon fogható volt az óránként 80-120 darab is, mely 4-6 kg óránként és akár 20-30 kg mennyiséget is jelenthetett.

Harcsa, horgász, hal, halászat
Harcsa (Fotó: Csatlós Norbert)

„Kétfajta etetőanyagot is próbáltunk. A SENSAS etetőt a harcsa jobban kedvelte, míg a kárász a MILO típust preferálta jobban. Édesítőt és fekete színezéket is próbáltunk, de nem volt jelentősége. Javaslatomra, mivel a tréningen nálam jól működött, használtunk SENSAS Attractix aromát és egy kevés narancssárga FLUO morzsát is. Többféle horgot is kipróbáltunk, nálam a legjobbnak a SUEHIRO 113 típusú, 14-es méretű horog bizonyult 0,16 mm-es, 50 cm előkére kötve. Ez a horog tartotta legstabilabban a halat és hosszú szára miatt könnyen ki is lehetett szabadítani a kárászok szájából. A csapat többi tagja is ezt használta.

csuka, horgász, hal, halászat
Csuka (Fotó: Csatlós Norbert)

Horgász csapatban

A csapatmegbeszélésen úgy döntöttünk, hogy a versenyen egy abszolút letisztított, gyors kárász horgászatot fogunk csinálni. A tréningen begyakoroltam, hogyan kell a rövid távon horgászni úgy, hogy szabályt se szegjek.” A módszer őket igazolta. Ahogyan ma is visszaemlékszik rá:

az egyik legmagasztosabb, könnyfakasztó dolog a világon, amikor az ember fent áll a dobogó legfelső fokán és eljátsszák neki a himnuszt.
ponty, horgász, hal, halászat
Ponty (Fotó: Csatlós Norbert)

A szakember vérbeli horgász, aki folyamatosan kísérletezik, újabb botokat, segédanyagokat próbál ki. Bizonyságul álljon itt egy márciusi facebook bejegyzése: tegnap délután, miután abbahagytam az udvarom gondozását, elautóztam a Desedára, már csak a kíváncsiság kedvéért is, meg hogy az új STR match botok mintapéldányait teszteljem. Itthon kevertem etetőt, 1 csomag Sector1 Dévér, hozzá fél zacskó Terre de Riviere föld (durvára törve) és egy össze marék Classic 2 mm pellet.

Papp Józsefet nem csak a professzionalizmus jellemzi, számtalan megnyert versennyel a háta mögött, hanem aktív szerepet vállal a fiatalok, vagy éppen érdeklődők nevelésében. Az információk, tapasztalatok átadásában pedig egyre nagyobb szerepet szán a közösségi médiának.

További érdekességek:

Széles a szakemberek mosolya: széles kárász állományra bukkantak a Rádói berekben

Százéves halak élnek a sivatagban?
 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: