0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. július 16.

A juhász hivatás perspektívái a XXI. században

Május 4-én, a 31. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok keretein belül tartották a XXXVIII. Szent György Napi Juhásztalálkozót. Az esemény minden évben kiváló alkalom arra, hogy találkozzon idős és fiatal, innováció és tradíció, múlt és jövő.
„Nagy nyugalommal töltött el az a tudat, hogy van jövő generáció, mert megérkeztek a fiatalok, akik tovább fogják vinni a hagyományokat. Lehet, hogy majd mobiltelefonnal keresik meg a birkákat a legelőn, de tudni fogják a hagyományokat, és tudni fogják, hogy ezt az ágazatot szeretni kell, ezt az ágazatot tisztelni kell.”

Végül, de nem utolsó sorban, a Juh és Kecske Ágazati Szakmaközi Szervezet elnöke lépett előre.

Bátor Árpád elmondta, a korábbi évek viszontagságai – így a 2022. évi történelmi aszály – ellenére az elmúlt időszakban az ágazat pozitív fejlődési tendenciát mutatott és mostanra eljutott odáig, hogy a mérsékelt piaci problémáknak, valamint jó áraknak köszönthetően egyfajta „bezzeg” pozícióba tudott kerülni.

Ebben közrejátszott az olcsó tápok beszerzésének, továbbá a tömegtakarmányok bőséges betakarításának lehetősége is. Hozzátette, nem lehetnek elégedettetek, hiszen még bőven akadnak megoldásra váró problémák, ide értve a rendkívül alacsony szintű termelési szintet és az új belépők alacsony létszámát is.

Bátor Árpád
Fotó: Csatlós Norbert
„Legfőbb feladat az elkövetkezendő időben, hogy ezt a jó pozíciót, amit piaci szinten elértünk, megtartsuk termelői szinten is. Ehhez elengedhetetlen, hogy telepekre adaptálva, egyénre adaptálva próbáljunk olyan tanácsokat adni, amivel a termelési szintet növelni tudják. Itt van a jó lehetőség újra bekapcsolódni az ATK pályázatokba, hiszen, ha nem tesszük, illetve tudásszintben nem javulunk, hiába lesz jó piaci pozíciónk, nem tudunk vele élni.”

Az elnök szerint az elsődleges cél e jelenlegi termelők minél nagyobb létszámban való megtartása és az állományi létszám növelése.

A délelőtti megnyitó után a szervezők színes programokkal készültek a kiállítás látogatóinak: a juhkezelési és körmölési előadások mellett gasztronómiai bemutatókon is részt vehettek az érdeklődők, ahol többek között megtekinthették az orda elkészítési folyamatát is.

Fotó: Csatlós Norbert
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: