Május 4-én, a 31. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok keretein belül tartották a XXXVIII. Szent György Napi Juhásztalálkozót. Az esemény minden évben kiváló alkalom arra, hogy találkozzon idős és fiatal, innováció és tradíció, múlt és jövő.
„Nagy nyugalommal töltött el az a tudat, hogy van jövő generáció, mert megérkeztek a fiatalok, akik tovább fogják vinni a hagyományokat. Lehet, hogy majd mobiltelefonnal keresik meg a birkákat a legelőn, de tudni fogják a hagyományokat, és tudni fogják, hogy ezt az ágazatot szeretni kell, ezt az ágazatot tisztelni kell.”
Végül, de nem utolsó sorban, a Juh és Kecske Ágazati Szakmaközi Szervezet elnöke lépett előre.
Bátor Árpád elmondta, a korábbi évek viszontagságai – így a 2022. évi történelmi aszály – ellenére az elmúlt időszakban az ágazat pozitív fejlődési tendenciát mutatott és mostanra eljutott odáig, hogy a mérsékelt piaci problémáknak, valamint jó áraknak köszönthetően egyfajta „bezzeg” pozícióba tudott kerülni.
Ebben közrejátszott az olcsó tápok beszerzésének, továbbá a tömegtakarmányok bőséges betakarításának lehetősége is. Hozzátette, nem lehetnek elégedettetek, hiszen még bőven akadnak megoldásra váró problémák, ide értve a rendkívül alacsony szintű termelési szintet és az új belépők alacsony létszámát is.
Bátor Árpád Fotó: Csatlós Norbert
„Legfőbb feladat az elkövetkezendő időben, hogy ezt a jó pozíciót, amit piaci szinten elértünk, megtartsuk termelői szinten is. Ehhez elengedhetetlen, hogy telepekre adaptálva, egyénre adaptálva próbáljunk olyan tanácsokat adni, amivel a termelési szintet növelni tudják. Itt van a jó lehetőség újra bekapcsolódni az ATK pályázatokba, hiszen, ha nem tesszük, illetve tudásszintben nem javulunk, hiába lesz jó piaci pozíciónk, nem tudunk vele élni.”
Az elnök szerint az elsődleges cél e jelenlegi termelők minél nagyobb létszámban való megtartása és az állományi létszám növelése.
A délelőtti megnyitó után a szervezők színes programokkal készültek a kiállítás látogatóinak: a juhkezelési és körmölési előadások mellett gasztronómiai bemutatókon is részt vehettek az érdeklődők, ahol többek között megtekinthették az orda elkészítési folyamatát is.
Sebők Mihály juhtenyésztőről mindenki hallott a szakmában. Törteli gazdaságát bemutató mintatelepként ismerték el 2013-ban, 2021-ben pedig róla nevezték el az Év Juhtenyésztője díjat. 2018-as halála óta a családja folytatja a munkásságát.
Magazin ajánló:
Kertészet és Szőlészet
A Kertészet és Szőlészet első megjelenése, 1951 óta a kertész szakma mértékadó lapja. Többszöri arculatváltást követően ma már havonta 68 oldalon jelenik meg, az árutermelő kertészek számára a gyakorlatban hasznosítható nélkülözhetetlen információkkal.
Miként tudta megőrizni egy évszázadon át a lap népszerűségét? A magyarázat a történetében van. A történet pedig a valósághoz való folyamatos alakulásról szól. A lap elődjét 1903-ban alapították Baromfitenyésztés címen.
Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.
Feltétlenül szükséges sütik
A feltétlenül szükséges sütiket mindig engedélyezni kell, hogy elmenthessük a beállításokat a sütik további kezeléséhez.
Amennyiben ez a süti nem kerül engedélyezésre, akkor nem tudjuk elmenteni a kiválasztott beállításokat, ami azt eredményezi, hogy minden egyes látogatás alkalmával ismételten el kell végezni a sütik engedélyezésének műveletét.