0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 23.

Miért annyira idegesítő a kakas kukorékolása?

Mi legidegesítőbb zaj a világon? Bizonyára mindenkinek más és más. A kakasok kukorékolása mindenesetre ott van az élmezőnyben. Egy friss tanulmány megmagyarázta, miért.

Néhányak számára a világ egyik legidegesítőbb zaja a szomszédban kukorékoló kakas. Általában kora reggel történik, amikor még aludni próbálunk: egy átható, szinte rikoltozó hang riaszt fel édes álmainkból. A tettes gyorsan beazonosítható. A kakas a szomszédban azt teszi, amihez a legjobban ért, vagyis hangosan kukorékol.

A tollas teremtmény már jópár vitát robbantott ki szomszédok között, hiszen sokak számára a kakas kukorékolása talán a legidegesítőbb zaj a világon.

Tény, hogy a kakas a világ egyik leghangosabb háziállata. A Bécsi Egyetemen tanulmányt írtak a kukorékoló kakas bosszantó hangjáról.

A kutatók egy objektív mérőeszközt dolgoztak ki a kukorékoló madár bosszantó hangjának vizsgálatához.

Eszerint a két és négy kilohertz közötti frekvenciatartományban mi, emberek különösen jól hallunk. Pontosan ebben a tartományban hallható a kakas kukorékolása.

Christoph Reuter, a kutatást végző egyik professzor szerint, amikor ebben a tartományban a hangok magas frekvenciájúak, gyakran idegesítőnek érzékeljük azokat.

A kakasok kukorékolása fokozott készültségbe hozhatja szervezetünket. A tudós szerint a frekvenciatartomány mellett a hang színe is fontos szerepet játszik. Ha egy hang különösen durva, akkor az emberi agy egy bizonyos területét, az amigdalat aktiválja. Ez fokozott készültségbe helyez minket, és hosszú távon akár negatív hatással is lehet az egészségünkre.

A tanulmány szerint a zaj bosszantó volta nem csak a hangerősségtől, hanem számos különböző tényezőtől függ. Ez a kakas kukorékolásánál is így van, ezért egyesek számára egyszerűen idegesítő, míg mások számára viszont a világ legidegesítőbb zaja.

A tudósok reményüket fejezik ki, hogy a tanulmány eredményei más területeken is segítségünkre lehetnek. Például a szomszédok közötti konfliktusok esetében, amikor azok odáig harapódznak, hogy bíróság elé kerül az ügy. Eddig a bíróságok főként a kakas által kifejtett zajszint alapján hoztak ítéletet. A közeljövőben azonban a frekvencia és a hangszín is döntő lehet.

Ez is érdekelheti:

A rekorder gyapjúnyíró 85 évesen sem áll le 

Dámbikából is lehet celeb

Forrás: agrarheute.com

Magazin ajánló: