0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 19.

A papagájok is imádják a videó chatet

Egy új kísérlet arra mutatott rá, hogy az igen szociális nagytestű papagájok kedvelik a videó chatet. Mivel ezeket a fajokat gyakran egyedül tartják, a mostani felfedezés hozzájárulhat ezeknek az intelligens állatoknak a jólétéhez.

A papagájok rendkívül intelligens állatok. A vadonban gyakran csapatokban élnek, emiatt ha egyedül tartják őket házikedvencként, az mentális problémákhoz vezethet. A depressziós papagájoknál gyakoriak a repetitív viselkedési formák, valamint a tolltépés is. Egy új felfedezés azonban segíthet megtartani tollas kedvenceink jó mentális egészségét.

A kísérlet során a kutatók olyan táblagépeket adtak a madarak gazdáinak, amelyeken nagy, fényes gombokon a vizsgálatban részt vevő többi madár képei voltak. Ezután a papagájok gondozói megtanították állataikat arra, hogy egy csengő megszólaltatásával videó chat hívásokat kezdeményezzenek a képernyőn keresztül.

papagájok
Illusztráció
Fotó: Pixabay

Egy „ismerkedési” ülés után, ahol a résztvevő papagájok videó chaten keresztül mutatkoztak be egymásnak, a madarak nyílt hozzáférést kaptak a rendszerhez. 12 alkalommal, összesen 36 órát tölthettek a táblagép előtt. Minden alkalommal maximum két hívást kezdeményezhettek, melyek legfeljebb három órán át tartottak.

A 12-ből 6-6 alkalommal élő hívást kezdeményezhettek, vagy pedig a másik papagájról készült előre felvett videóhoz „kapcsolódhattak”. Minden alkalom után a gazdák rögzítették a papagájok reakcióit.

Élő chat vagy elég a videó is?

Bár az általános elkötelezettség papagájonként változott, a vizsgálat kimutatta, hogy a madarak az élő hívásokat jobban kedvelik, mint az előre felvett videókat: átlagosan 266 másodpercet töltöttek más papagájokkal, míg az előre felvett videókat 166 másodpercig nézték.

A madarak összesen 561 percet töltöttek élő hívásokkal és 142 percet a videós tartalmak lejátszásával.

A madarak a lehetséges 108 hívásból 65 esetben kezdeményeztek élő hívást, és csak 40-szer választották az előre felvettet. Az élő hívások 46 százalékában a maximum két hívást. Eközben az előre rögzített videóknál ez csak az esetek negyedében következett be.

Forrás: Phys.org

Magazin ajánló: