0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 25.

Melyik macskák élnek legtovább?

Az Egyesült Királyság Királyi Állatorvosi Iskolájának patobiológiára szakosodott csapata a taiwani Nemzeti Chung Hsing Egyetem munkatársaival együttműködve alkották meg azt a táblázatot, mely közel 8000 házimacska fajta várható élettartamát adja meg.

A Journal of Feline Medicine and Surgery folyóiratban publikált eredményeik alapján az is megállapítható, hogy mitől élhetnek egyes macskák hosszabb ideig társaiknál.

A kutatás előtt is léteztek olyan elbeszélésen alapuló feltételezések, hogy egyes fajták az átlagosnál hosszabb, vagy éppen rövidebb ideig élnek. A kutatócsoport ezeket szerette volna tudományos bizonyítékokkal alátámasztani. Létrehoztak egy olyan átfogó táblázatot, mely több ezer házimacska élethosszát tartalmazza. Ezzel pedig megjósolhatók az egyes fajták várható élethossza.

birman macska
A birman fajta az ősi legenda szerint egy kék szemű istennőtől, Cun Kiang Szetől származik. Intelligens, gyöngéd, de szerfelett bohókás természetű macska.
Fotó: Manfred Antranias Zimmer, Pixabay

Az adatokat az egyesült királyságbeli VetCompass programból szerezték. 2019 és 2021 között összesen 7936 elpusztult cica adatait dolgozták fel. Ez alapján bársonytalpú kedvenceink várható átlagos életkora 11,74 év, ám ez a kandúrok esetében 16 hónappal kevesebb.

És hogy melyik fajta él a legtovább?

A burmai és a birman macskák a két legegészségesebb fajta, mindkettő jó eséllyel éri meg a 14 éves kort (a statisztikai adatok szerint a várható élettartamuk pontosan 14,42 és 14,39 év).

A legrövidebb időt a szfinx macskák tölthetik gazdáikkal, kevesebb mint 7 évet (6,68 év). Ennek vélhetően a tenyésztésükhöz van köze. A szőrtelen macskákra ugyanis hatalmas a kereslet, mivel a szőrallergiások is tarthatják őket. Ezzel azonban megnő a genetikai eredetű betegségek öröklődésének esélye is, mint a szív-, szem-, vagy izomrendellenességek.

burmai macska macskák
A burmai macska kifejezetten ragaszkodó természetű, ember központú, már-már kutyaszerűen viselkedő fajta
Fotó: ge-hall, Pixabay

Nem is beszélve az olyan szaporítótelepekről, ahol mindenfajta egészségügyi kontroll nélkül tenyésztik ezeket az állatokat, pusztán a haszonért.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: