0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 25.

Ennyi meggy fagyott el a lengyeleknél, jó hír lehet a hazainak?

Sok mindentől függ a kár mértéke, a 30%-tól a közel totális fagykárig széles a skála, olvastuk a fruchthandel.de cikkében. Azt pedig a FrutiVeB fogalmazta meg, hogy a lengyelországi „30-50%-os terméskiesés megfelel egy Magyarországnyi termésnek”.

Ahogy a nemzetközi zöldség-gyümölcs frissáru-kereskedelem szakportálja, a fruchthandel.de beszámol róla, a korai fajták virágzásának vége felé érkeztek a kései fagyok Lengyelországban, a Łutówka fajta pedig például éppen teljes virágzásban volt.

Az ültetvény és a parcella fekvésétől, illetve a talaj minőségétől függően a kár mértéke 30% és 95% között változik, idézte a német online lap Piotr Pasik szavait, aki a lengyel cseresznyetermesztők országos szövetségének elnökeként összegzett. Mint elmondta,

parcellán belül is előfordulnak nagy különbségek, sőt arra is volt példa, hogy egyazon fa egyik felén az összes virág elfagyott, a másik fele pedig érintetlen maradt.

lengyel meggy láda

A szakember egyértelműen a klímaváltozás számlájára írja a katasztrofális fagykárt – mint mondja, eddigi több mint négy évtizedes pályafutása alatt még nem tapasztalt ilyen anomáliákat, mint most. A tél enyhe volt, a február vége pedig meleg, február 20-án már megkezdték az első növényvédelmi kezeléseket, majd úgy felgyorsult a meggyfák fejlődése, hogy nem tudtak vele lépést tartani. Ezután sokként érte őket az áprilisi fagy, amely különösen a lublini régiót, a Visztula-vidéket, Lipsko és Sandomierz területét sújtotta.

Hogy mit jelent ez Magyarországról nézve, azt a FruitVeB, a magyar zöldség-gyümölcs szakmaközi szervezet szakértői foglalták össze. Mint a fruitveb.hu portálon megjelent cikkben olvasható, a hazai meggypiaci pozíciót jelentősen meghatározza a lengyel és szerb termés. A lengyel meggytermés átlagos években 160-180 ezer tonna, vagyis a mostani, mértékadó információk szerint országos átlagban 30-50%-os terméskiesés megfelel egy Magyarországnyi termésnek.

Mindez már önmagában elegendő oknak látszik, hogy idén keresleti piac alakuljon ki, számol a FruitVeB, hozzátéve, hogy a szerb termésről kevesebb megbízható információ áll rendelkezésre, de itt is várhatók 20% körülire becsült terméskiesések, ami szintén a piac keresleti jellegét fogja erősíteni.
Fotó: Kertészet és Szőlészet archív
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: