Egy pohár tej nem fog csodát tenni egy átmulatott éjszaka után. Azonban a belőle készített hidrogél esetében a tudósok meglepő eredményre jutottak.
– hívja fel a figyelmet a Science. Egy másnaposság elleni szer után kutatva a tudósok a béta-laktoglobulinhoz fordultak. Ez egy olyan tejsavófehérje, mely sajtgyártás során keletkezik, mint melléktermék.
A kutatók ezt a tejsavófehérjét vas részecskékkel kombinálták, amivel egy zselatin-szerű nanoanyag jött létre. Ez egy természetes módon előforduló, alkoholt lebontó enzim szerkezetét és tulajdonságait utánozza. Amikor ezt a zselét „részeg” egereknek adták be, vérük alkoholszintje mindössze 4 óra elteltével több mint 55%-kal csökkent, a Nature Nanotechnology című folyóiratban megjelent tanulmány szerint. A másnaposság elkerülése mellett az is pozitívum, hogy semmilyen káros mellékhatást nem találtak a rágcsálóknál.
Valójában szerveik „szinte megkülönböztethetetlenek voltak azoktól az egerektől, amelyek egyáltalán nem fogyasztottak alkoholt” – mondta a tanulmány szerzője, Raffaele Mezzenga a New Scientistnek. Azt egyelőre nem vizsgálták, hogy az emberekre is ilyen hatással van-e a most létrehozott gél. Sőt, az ízéről sincs információ…