0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 25.

A növények pszichológiai hatása 2. – a szobai szanszeviéria

A közismert nevén anyósnyelvként emlegetett szobanövény gondozása kevés figyelmet igényel, rendkívül strapabíró. Légtisztító hatásával segít a légzési nehézségeken, enyhíti a fejfájást és a szorongást is.

szobai szanszeviéria Szerző: Bodnár Petra

A zöld és sárga árnyalataiban pompázó, csíkos mintázatú növényt hegyes, kardszerű levelei miatt kezdték anyósnyelvként becézni. Szépen mutat a lakásban, azonban nemcsak megjelenése, hanem pozitív hatásai miatt is érdemes beszerezni otthonra. Hogyan hat az emberre?

anyósnyelv
Illusztráció

A szobanövény ereje a levegőtisztító hatásában rejlik, ugyanis képes megszűrni az olyan mérgező anyagokat a levegőben, mint a benzol vagy a formaldehid. Ezen kívül párásítja a levegőt, és különleges képességként még a sötétben is oxigént termel. A lakás tiszta levegője megelőzheti a fejfájást, illetve az allergiás tüneteket is hatékonyan csökkenti.

A megszűrt méreganyagok és megnövekedett oxigénszint kifejezetten hozzájárul a stressz és a szorongás oldásához, javítja a koncentrációt és jó közérzetet biztosít, ezért az anyósnyelve a mentális és fizikai egészségre is jótékony hatással van.

Hogyan kell gondozni?

A szobai szanszeviéria egy szukkulensféle (szárazságtűrő növény), ebből kifolyólag tavasztól nyárig 2-3 hetente, ősztől télig pedig csak havonta kell öntözni. Elhelyezésénél arra kell figyelni, hogy 15 °C feletti hőmérsékleten, nem közvetlen napfényen, de világos helyen tároljuk.

A talajra nem igényes, és permetezni sem kell, így a kezdő növénytartók is minimális gondozással élvezhetik pozitív hatásait.
Ez is érdekelheti:
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: