A gyümölcs-zöldség ágazatnak és az állami hatóságoknak össze kell fogniuk annak érdekében, hogy fenntartható fogyasztói magatartást alakítsanak ki a frisstermékek egészségre, valamint az éghajlat és bolygónk megőrzésére gyakorolt hatásaira alapozva, áll a Freshfel állásfoglalásában.
A középmezőny alján
Hazánk a napi, fejenkénti zöldség-gyümölcs fogyasztás tekintetében az uniós középmezőny alján helyezkedik el, de 2022-ben csaknem 10%-kal esett vissza a fogyasztás.
Ennél nagyobb mértékben csak Portugáliában (–20%, de nekik volt honnan visszaesni), Romániában (–20%, de ők is az élmezőnybe tartoznak), Spanyolországban (–13%, riasztó az évek óta tartó csökkenés) és Dániában (–10%) mutatnak a számok komolyabb mínuszokat. Nálunk ugyan kisebb mértékben, de számottevően visszaesett a napi bevitel több európai tagállamban, így például Németországban (–7,21%), Csehországban (–7,11%) és Szlovákiában (–5,4%), de Franciaország (–4,71%) sem úszta meg ezt az évet visszaesés nélkül.
Általánosságban viszont elmondható, hogy az Európai Unióban a friss zöldségek és gyümölcsök napi fogyasztásának szintje tovább távolodott a WHO ajánlásában szereplő 400 grammtól, és jelenleg a napi 350 g/fő szintet éri el.
(Forrás: Freshfel/FruitVeB)