…emellett pedig megszüntetjük, vagy legalábbis csökkentjük a legfőbb gyulladáskeltők bevitelét.
Reumás ízületi gyulladást, oszteoartritiszt, szívbetegséget, elhízottságot, cukorbetegséget, Alzheimer-kórt, Parkinson-kórt, rákot, depressziót, illetve az öregedési folyamatok felgyorsulását is okozhatja a krónikus, alacsony intenzitású gyulladás. Még szép, hogy ezekre a betegségekre senki sem vágyik. Mégis túl gyakoriak, ahhoz képest, hogy a táplálkozásunkkal sokat tehetünk a megelőzésük érdekében. Nézzük csak, hogyan!
Zöldségek, gyümölcsök
Természetazonos vitaminokat, ásványi anyagokat, növényi hatóanyagokat és rostokat tartalmaznak. Ezek mindegyike segítheti a gyulladások megfékezését, a rostokat pedig különösen jó néven veszik a bélflóránk lakói.
Szuperzöldségek és szupergyümölcsök
Azzal érdemli ki egy zöldség vagy gyümölcs a szuper minősítést, hogy gazdagabb egy átlagos zöldségnél, vagyis koncentráltabban fordulnak elő benne értékes mikronutriensek és fitonutriensek.
Ezért ajánlott hetente három-négy alkalommal is étrendre tűzni a káposztafélék családjába tartozó zöldségeket.