0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 25.

Itt az európai Good Move program

Az Európai Unió által társfinanszírozott új, 3 éves Good Move program célja, hogy a 18 és 34 év közötti európai fiatalokat még több mozgásra késztesse
„Ösztönözni kell a mai fiatalokat a minél több gyümölcs- és zöldségfogyasztásra, továbbá motiválni kell őket a mindennapos testmozgásra, hogy aktív fiatal felnőttek legyenek.”

– mondta a program egyik alapítója, Christel Teyssedre, az Aprifel elnöke.

A kampány, 3 ország összefogása alapján jött létre: Franciaország az Aprifellel (Gyümölcsök és Zöldségek Kutatási és Információs Ügynöksége), Lengyelország a Fruit Union (Gyümölcs- és Zöldségforgalmazók Szövetsége) és Spanyolország az Ailimpo (Citrom és Pomelók Szakmaközi Szövetsége) támogatásával jött létre.

egészséges étel

„A gyümölcs- és zöldségfogyasztás a fiatalabb generáció körében egyre inkább csökkenő tendenciát mutat” – magyarázza Christel Teyssèdre, az Aprifel elnöke.

„Ma a 25-35 éves korosztály háromszor kevesebb zöldséget és fele annyi gyümölcsöt fogyaszt, mint az előző generáció tagjai. Ez a tendencia várhatóan az elkövetkező években tovább fog erősödni, ezért sürgősen szükség van a gyors cselekvésre” – mondják az alapítók.

Az európai lakosság 34,4%-a nem eszik napi rendszerességgel gyümölcsöt és zöldséget, és 5 fiatalból 4 elmondása szerint motivált a sportok irányában, de a szükséges lépéseket mégsem teszik meg.

„Az élvezet, a szabadidő és a jólét kapcsolata”

Christel Teyssèdre szerint a „legjobb módja annak, hogy a fiatalok gyümölcsöt és zöldséget fogyasszanak, és fizikai tevékenységben vegyenek részt, az, ha az örömöt, a szabadidőt és a jólétet ötvözik.”

Mathieu Jouys, a Francia Atlétikai Szövetség dietetikusa és táplálkozási szakértője szerint „optimalizálni kell a helyes táplálkozási módot és testmozgást, mert az szorosan összefügg  egymással.” A Good Move program a „motivációs tengelyen” alapul, és „a kis lépések elméletén alapul. Ez Prochaska és Di Clemente (1982) transzelméleti változásmodellje is, amelyet a viselkedés változásának támogatására terveztek különböző szakaszokban. Sandrine Monnery-Patris, az INRAE Ízlési és Táplálkozási Viselkedési Központjának kutatója szerint, „amit eszünk, az egy tanulási mechanizmus, úgynevezett ismétlés”. A diverzifikáció során 8-10 expozícióra van szükség ahhoz, hogy egy elutasított ételt a gyermek értékelni tudja: mert ami megszokottá válik, az megbecsültté válik.

A Good Move küldetése: kutatás és pedagógia e-learningen és webináriumokon keresztül, fiatal felnőttekkel való életben való találkozás sporteseményeken, valamint digitális és közösségi aktivizálások megvalósítása a 18-34 évesek elérése és bevonása érdekében.

Forrás: magyarmezogazdadag.hu / good-move.eu

Magazin ajánló: