0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 16.

Holland törpekecske – a sokszínű apróság

A törpekecskék Nyugat-Afrikából származnak, ahol több típusuk is kialakult, ám már régóta élnek hazánkban is.

Afrikában főleg a húsukért tartották, és a fekete kontinensen kifejezetten előny volt, hogy a törpekecske kis fogyasztású, strapabíró állat. Erre a tulaj­donságára hamar rájöttek, így elkerült a világ sok tájára, ahol elsősorban kedvtelésből tartották, de volt egy olyan tenyészirányzat is, amely a tejtermelésre szelektált. Több afrikai típus létezik, ezekből alakultak ki a ma ismert fajták.

Teljesen kiforrott egységes állományok nem nagyon vannak, inkább az a jellemző, hogy amelyik országban nagy a tenyésztői bázis, ott létrejön egy egységes állomány, és elindítják a törzskönyvezést.
törpekecske
Zsolt ikergidákkal

Törpekecsék régóta élnek hazánkban. Elsősorban a kameruni, illetve a nigériai a két ismertebb típus, régebben tartottak angórakecskét, és nemrég csatlakozott hozzájuk a holland törpekecske is. Utóbbi abban tér el rokonaitól, hogy hangsúlyosabbak nála a törpe állatokra jellemző vonások: kerek test, rövid láb, megrövidült orr, illetve ez a fajta a tejtermelésben nem jeleskedik, nem fejhető, mert körülbelül annyi tejet termel, ami a gidák felnevelésére elég. Jellegzetes elkülönítő jegy még a szarv alakulása, amely eltér a másik két fajtáétól, hengeres és előre, a homlok felé ívelt.

Mivel sem tejéért, sem húsáért nem éri meg tartani, abszolút hobbifajta, ellenben kis helyen elfér és barátságos.

A fajtáról beszélgettünk fiatal tenyésztőjével, Dobos Zsolttal, aki lelkesen mesélt róluk.

Zsolt húszéves, és kerttervezőnek tanul. Méntelken él családjával, és gyerekkora óta lelkesedik az állatokért. Habár szülei nem voltak állattartók, ő már kisgyermekkorában állatokat akart tartani, később tenyészteni. Szerencsére hobbija pozitív fogadtatásra talált otthon, így hamar a baromfitartók táborát erősítette. Később jöttek a törpenyulak, díszbaromfik, majd nemrégiben a törpekecskék. A kecskék kiskora óta érdekelték, az állatkertben is első dolga volt felkeresni a kecskeudvart. Mivel nagy helyük nincs, így a nagy testű kecskék tartása nem jöhetett szóba; megörült, mikor a törpekecskéket megismerte és kiderült, hogy az ő helyigényüket a kertben ki lehet elégíteni.

Zsoltot azonnal megragadta a küllemük, illetve külön előnynek találta, hogy nem kell fejni őket, mert jószerivel annyi tejet adnak, ami az utódok felneveléséhez kell.

Itthon már elég sok található belőlük, habár nem elismert fajta, tenyésztőegyesülete sincs még.

kecskegida
Anya és gidája

Ez a tény óvatosságra int. Aki holland törpekecskét szeretne beszerezni, nagyon nézzen utána, honnan veszi, mert gidaként minden kecske kicsi és aranyos, de később egy nem megbízható helyről származó állat lehet, hogy mégsem marad törpeméret! De mivel a laikus szemnek a törpék fajtái nehezen felismerhetők, az is elképzelhető, hogy egy keverékállathoz jut. Ami végül is nem tragédia, ha nem tenyésztési céllal veszi az ember, de aki célzottan keresi a fajtát, azt így csalódás érheti. Ha pedig tenyésztés a cél, akkor egy keverék egyértelműen nem viszi előre az állományt. Zsolt is komoly előzetes kutatást végzett, mire eldőlt, hogy honnan, kitől veszi meg a kezdő állományt.

Végül itthonról szerezte be a kecskéket, egy olyan tenyészetből, ahol biztosra mehetett a fajtaazonosságot illetően.

Aki külföldről szeretne beszerezni holland törpekecskét, az nézzen körül a francia, illetve a holland tenyészetekben!

Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: