0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 22.

A Holdra is leszállhatnánk velük

Lassan 6 éve, 2018 decembere óta Nyugat-Magyarországon, valamint Heves és Borsod vár­megyékben az AXIÁL Kft. képviseli az istálló és fejéstechnológiát gyártó DeLaval céget.

Extra képességek

Ha nem lenne elég az adatokból, azt sem árt tudni, hogy melyik tehénnek nem indult el az ivari működése, melyik tehén ivarzik, akár csendesen is, melyiknek van tüsző- vagy sárgatestcisztája, melyik vemhes, melyik vetélt el. Ezekre a kérdésekre a pro­geszteronszint mérése ad választ. A dolog mégsem ilyen egyszerű, hiszen egy vemhes tehén tejének progeszteronszintje ahhoz hasonló, mintha 1 kockacukrot beledobnánk egy olimpiai úszómedencébe. Ehhez nanogramm pontossággal kell kimutatni a progeszteront a tej egy milliliterében. A DeLaval progeszteronmérő berendezése ezt tudja. Minden tehénnek felrajzolható a progeszterongörbéje, így látható, ha valamelyiknél ellés után nem indult be a pro­geszterontermelődés, és kezelni kell. Ezzel elkerülhető a tömeges indítás, és kevesebb lesz a hormonfelhasználás is. A progeszteronszint-csökkenésből pedig felismerhetők az ivarzó tehenek, méghozzá sokkal korábban, mint vizuális megfigyeléssel. Az állomány javuló szaporodásbiológiai helyzete sokat javíthat a vemhesülési százalékon.

delaval fejőrobot
 DeLaval fejőrobot – mmg archív fotó

Dizseri Tamás végül arra hívta fel a figyelmet, hogy akár robotot, akár hagyományos fejőtermi fejést választ valaki, olyan technológia mellett döntsön, amivel nem korlátozza saját lehetőségeit. A DeLaval eszközei később is telepíthetők, így a meglévő rendszer felruházható extra képességekkel.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság