0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 14.

Dinamikusan nő a török paradicsomexport

Elsősorban az energiaárak emelkedése miatt csökken az európai paradicsomtermés, amitől nagy piaci lehetőséget várnak a török exportőrök, írja a freshplaza.com. Az idén tehát komoly marketingmunkát fektetnek az európai paradicsomkivitel növelésébe.

A friss exporttal foglalkozó Esin Tarim kereskedőcég vezetője, Emel Esin Keskin tájékoztatása szerint tavaly több mint 588 ezer tonna török paradicsomot szállítottak 52 országba, köztük van Románia, Ukrajna, Lengyelország, Németország, Bulgária, Hollandia, Nagy-Britannia, a Seychelle-szigetek, Oroszország, Spanyolország, Azerbajdzsán, Olaszország, Katar, Kazahsztán, Észtország és Franciaország.

A legnagyobb vásárlók a kelet-európai országok. Romániába 92 millió dollár értékben exportáltak, Ukrajnába 64,6, Lengyelországba 56,6, Németországba nem egészen 54 millió dollár értékben.

Törökországban a paradicsom az egyik leggyakrabban termesztett zöldség a növényházakban és nem csak ott: az ország mediterrán vidékein, a Márvány-tenger és az Égei-tenger térségében szabadföldön is megtalálható. Ugyanakkor ezekben a körzetekben összpontosul a hajtatása is. A növényházi termesztést az állam is támogatja, minden remény megvan rá, hogy az idén növelni tudják a kivitelt a meglévő és új piacokra is. Zömmel geotermikus energiával fűtött növényházakban termesztik a paradicsomot, talaj nélkül, ami 60%-os energiamegtakarítás a hagyományos fűtéshez képest.

Céljuk, hogy 2026-ra elérjék az ötmilliárd dolláros bevételt a paradicsomexportból. Oroszország például megemelte a 350 ezer tonnás importkvótáját 500 ezer tonnára, ami megalapozza az idei jó kilátásokat.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/freshfruitportal.com