0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 14.

Ezért járt idén az Év Tájépítésze díj

Tizenkettedik alkalommal hirdették meg az Év Tájépítésze díjat, ezúttal a B32 Galéria és Kultúrtér színháztermében.

Az ünnepélyes díjátadó felvezetőjeként Táj 7 címen villámelőadás-sorozatban mutatták be a tájépítész szakma kiemelkedő alkotásait 7-7 percben, köztük a Tájépítészeti Nívódíj 2023-as munkáit. Ezúttal is kiosztották a közönségnek legjobban tetsző alkotásért járó díjat, és felfedték a junior kategória nyertesét.

Csőszi Mónika, az idei év tájépítésze, és Szalkai Adrienne (a háttérben jobbról a második), a közönségdíjas
Az Év Tájépítésze díjat idén Csőszi Mónika tájépítész, a Lechner Tudásközpont Nonprofit Kft. munkatársa érdemelte ki, aki tagja volt annak a tájkarakter-kutató szakmai csapatnak is, amelyik 2023-ban a nagyléptékű, elméleti munkák kategóriában Tájépítészeti Nívódíjat nyert.
Az év junior tájépítészének Dani Esztert választották. A díjat Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze adta át

Az Év Tájépítésze 2024 közönségdíjasa Szalkai Adrienne lett, aki részt vett a Budapest harmadik kerületében megvalósult Pünkösdfürdő park tervezésében, és ezért többedmagával a városi parkok, közterek kategóriában 2023-ban szintén Tájépítészeti Nívódíjat kapott. Az Év Junior Tájépítésze díjat 2024-ben Dani Eszter kapta.

Az Év Tájépítésze 2024 pályázati anyagának első része egy ars poetica jellegű összefoglaló volt, melyben a jelentkező szakember megfogalmazta, milyen munkákkal és miért kíván pályázni az díj elnyerésére, és ehhez tíz-húsz képet – fotót, tervlapot, plakátot stb. – is csatolnia kellett. Emellett készíteni kellett egy 8-12 oldalas pályázati anyagot, amelyben bemutatta, hogy pályázatának legfeljebb tíz évet felölelő időszakában milyen elméleti vagy gyakorlati módon járult hozzá a tájépítészethez, mint az általa gyakorolt hivatáshoz.

Az elmúlt években a döntőbe jutott öt pályázó szakmai anyagát egy-egy előre felkért médiaszemélyiség méltatta, vagyis mutatta be a zsűrinek és a közönségnek.

Ebben az évben a díjátadó ünnepségen a szervezők Zöldi Anna és Zsuppán András újságírókat kérték fel arra, hogy élőben tegyenek fel kérdéseket az öt döntős tájépítésznek, Csőszi Mónikának, a Lechner Tudásközpont munkatársának, Csuka Veronikának, a Magnolia Art Kertépítő Kft. tervezőjének, Steffler Istvánnak és Stéhli Zoltánnak, a Garten Stúdió Tájépítész Iroda tervezőinek, valamint Szalkai Adrienne-nek, a Főkert vezető tervezőjének.

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: