0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 25.

A kert maradjon meg a természet egy darabjának

A koncepciótervben vázlatosan bejelöltük, mit hova szeretnénk elhelyezni, foglalkoztunk már a növényekkel, az anyaghasználattal. Hogyan tovább? Készítsük el a növénykiültetési tervet!

Elkészült a koncepciótervünk, az előző cikkünkben mely nyomtatásban a Kertbarát Magazin 2024/1–2. lapszámában jelent meg (a szerk.) – itt hagytuk abba a kert elméleti átalakításával kapcsolatos tudnivalókat. A folytatásban egyre közelebb kerülünk a gyakorlati megvalósításhoz, de előtte azért van még feladatunk bőven. A koncepciótervben vázlatosan bejelöltük, mit hova szeretnénk elhelyezni, foglalkoztunk már a növényekkel, az anyaghasználattal. Hogyan tovább? Készítsük el a növénykiültetési tervet!

kerti bútor
Törekedjünk arra, hogy a kert területének legfeljebb egyharmadát foglalják épített elemek

A tereprendezés

Az egyik legfontosabb feladat a kertépítés során olyan terep kialakítása, ami biztosítja a kert használhatóságát és a vízelvezetés megoldását is egyben, de illeszkedik a környezetéhez is.

A közel sík felszínű kertben elegendő, ha arra figyelünk, hogy a lehullott csapadékvíz semmiképpen se tudjon az épületek irányába folyni és el tudjon szikkadni a zöldfelületeken.

Ehhez kell kialakítani a megfelelő lejtéseket és eldönteni a kert funkcióinak pontos helyét. Hol legyen a játéktér, a sütőhely, a zöldséges, a kis épület, a tó, hol húzzuk meg a határt a gyepterület és a növényágyások között, hova ültessünk nagyra növő lombos fákat.

Egy lejtős ingatlanon több munkánk lesz, itt már érdemes lehet szakember segítségét kérni, hiszen az eredeti terepszinteket jelentősen át kell alakítani rézsűkkel, támfalakkal, lépcsőrendszerekkel ahhoz, hogy a család számára a kívánt használhatóság létrejöjjön. A terepszintek megváltoztathatóságát helyi rendeletek szabályozzák, ezek ismerete nélkülözhetetlen. A csapadékvíz talajba szivárgását helyben kell biztosítani, az nem folyhat ki a közterületre.

Ezért is fontos a vízáteresztő burkolatok használata.

A burkolatok

kert
A növények közül először a fák, sövények és szoliterek helyét jelöljük ki

Örök vita a burkolatok és a növényekkel fedett területek aránya a kerten belül. Bármilyen funkciókkal is szeretnénk belakni egy kertet, törekedjünk arra, hogy területének egyharmadánál nagyobbat ne vegyenek el az épített elemek, köztük a sütőhely, a burkolt kiülő, a fészer, az üvegház, a kerti utak, járdák. Ez a kis területű kertekben okozhat gondot, amikor a tulajdonosok túl sok mindent szeretnének egyszerre.

 

Legyünk reálisak, figyeljünk a természetességre, ne csak a saját kényelmünkre.

A növények

A növénykiültetési terv elkészítése talán a legizgalmasabb dolog, mert a részletek megelevenednek, egyre érdekesebbé válnak. Itt összegződik a terepkialakítások adta lehetőség, a burkolatok rendje a növényekkel és a koncepciótervben elképzeltekkel. Ebbe a tervbe be kell rajzolni a burkolatok, építmények pontos helyét, határát, a növényágyások formáját, területét, határát 1:100 vagy 1:200 méretarányban.

Először a lombos fák, gyümölcsfák, sövények helyét jelöljük meg, figyelembe véve az építményektől, telekhatártól való kötelező távolságukat.

Ha megrajzoljuk a fák időskori koronaméretét is, pontosabban tudunk tervezni és figyelni a napos-árnyékos helyekre, ami jelentősen meghatározza, milyen növényfajtát hova ültessünk.

Forrás: Kertbarát Magazin

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: