0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 16.

10 tipp, amit ha betartunk, a paradicsom meghálálja majd…

A paradicsom az egyik legkedveltebb kiskerti haszonnövényünk, ami nem véletlen: viszonylag könnyen termeszthető, ízletes, és ha jól gondoskodunk róla, akkor sokat terem ősz végéig.

A paradicsom kiültetés után is van pár dolog, amire érdemes odafigyelni a paradicsomok jóléte érdekében, és ha így teszünk, azt bőségesen meghálálják…

Ha lehetőségünk van rá akkor ne esőztető öntözéssel oldjuk meg a vízpótlást, hanem célzottan a tövekhez öntözzünk úgy, hogy lehetőleg a levelek maradjanak szárazok. Ezzel sok növényvédelmi problémát tudunk megelőzni.

A tövek körül felszínesen kapáljuk meg a talajt időnként, ez a gyommentesítésben is segít, és a talaj kapillárisokat megszakítjuk, így kisebb lesz a vízveszteség, a kipárolgás a talajból. Másik módszer, ha mulcsozzuk a talajfelszínt. Erre a célra alkalmas a fenyőkéreg, fűnyesedék, szalma. Ezek védik a talajt a kiszáradástól, ezért kevesebbet kell öntözni, és védi a növényt a gombás megbetegedésektől, mert nem csapódik fel a sár öntözéskor a levelekre. Emellett a mulcs meggátolja a gyomosodást, lebomolása után pedig értékes és folyamatos tápanyag-utánpótlást jelent a növények

A paradicsom nagy tápanyagigényű növény, ezért rendszeresen trágyázzuk, például komposzt-teával.

Karózzuk és kötözzük ne csak a folyton növő, hanem a determinált és fél determinált fajtákat is, mert a termések tömege leszakíthatja a hajtásokat.

Próbáljuk megelőzni a gombás megbetegedések megjelenését. Erre jó módszer, ha a talajra lelógó leveleket eltávolítjuk.

paradicsomA metszést általában a fák, bokrok kapcsán emlegetjük, ám a paradicsom attól, hogy egynyári lágyszárú, még hasznos metszeni néha. A szár és a levélnyelek találkozásánál fejlődő hónaljhajtásokat rendszeresen távolítsuk el. Ezek csak sűrítik a lombot, kevesebb lesz a növény levelei közt a légmozgás, emiatt e páratelt mikroklíma kedvez a kórokozóknak. Emellett, ha a tő ezeknek a hajtásoknak a növesztésére koncentrál, akkor lassabban fejlődnek rajta a termések.

A cserépben nevelt paradicsomoknak (is) keressünk napos, de szélvédett helyet.

Paradicsom gyakori problémái

Gyakori probléma, és egyes fajták erre fogékonyabbak is, amikor a termés csúcsi részén szabálytalan növekvő elhaló foltot, majd elfeketedő részt látunk. Ez a kalcium hiány jele, melyet Ca-tartalmú mikroelem készítményekkel megelőzhetünk, orvosolhatunk.

Amennyiben megrepednek a paradicsomok, az a vízellátás egyenlőtlensége miatt történik. Az öntözést rendszeresebbé téve megoldódik a probléma.

A paradicsom utóérő. A szárról leszedve a bogyó etiléngázt bocsát ki, ezzel más, mellette levő termények érérsét is gyorsítja. Az utóérés során a még zöldes szín pirosra vált, a termésben a klorofill mennyisége egyre csökken és helyette a színért felelős karotinoidok jelennek meg. De azért fonomabb lesz ha a tövön hagyjuk megérni…

5 kérdés 5 válasz kezdő kertészpalántáknak

A saját zöldség íze

Forrás: www.magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: