– fogalmaz Kovács András, aki a Somogy vármegyei Berzencén termelt palántáit kínálja az otthon kertészkedni vágyóknak. palánták
– Kertészmérnökként végeztem 2015-ben, majd a növényorvos MSc-t is elvégeztem. Egyetemi első éveim alatt zöldségtermesztőként képzeltem el magam, kutattam a viszonylag gyorsan forintra váltható tevékenységeket. Fontos szempont volt, hogy kis területen, kis befektetéssel, rövid megtérülési idővel neki tudjak fogni – idézi a kezdeteket.
Tevékenyen részt vettem a termesztéstechnológia kialakításában és a szaporítóanyag-előállításban. A termelés mellett az értékesítésbe is belefolytam, webáruházat indítottam. Két édesburgonya-termelés szakkönyvet és édesburgonya-receptkönyvet is kiadtam, ezek ezres darabszámban keltek el, és egyetemi könyvtárakban is ott vannak egyetlen magyar szakirodalom gyanánt. Az évek haladtával magas szintre fejlesztettem az édesburgonya palántáink minőségét, több milliót neveltem fel. Az édesburgonya-értékesítés 2019-ben stagnálni kezdett, viszont a palánta terén felfutást tapasztaltam. Elkezdtem paradicsom- és paprikapalántákat értékesíteni, és ahogy vettem házat, nekiálltam kertészkedni a telkemen. Feleségemmel, aki szintén kertész, minden évben bővítettük a kertet, és ráfordultunk az önellátásra.
Kovács András elmondta: 2020-ban felütötte a fejét a covid, és a pánikvásárlások miatt nagyon sokat dolgoztak. 2022-ben érkezett a csökkenés, egy évvel később ki sem „nyitotta” a webáruházban a termés értékesítését. Csak a palánták maradtak 2024-től, de jócskán kibővített kínálattal.
– Összességében néhány száz növényfajt nevelek, párszázas és párezres darabszámban, ami nagy előrelépés az elmúlt tíz év egy főnövényéhez képest. Családi gazdaságként működünk, azonban a palantas.hu már teljesen az én és a feleségem vállalkozása, míg az édesburgonyát szüleimmel közösen csináltuk az elmúlt tíz évben. A családi gazdaságban található erdő, szántó, élelmiszer-feldolgozó üzem, csomagoló és raktár, valamint 7500 négyzetméternyi fóliasátor. Ezek közül a csomagolás, raktározás és a palántanevelés tartozik hozzám szorosabban. Az üzemméretet tekintve körülbelül 100-200 ezer palántát értékesítek többéves átlagban.
Van háromfajta karalábé, padlizsán, háromféle cukkini, patisszon is. Különböző tökféléket, sárga- és görögdinnyét, nagy mennyiségű zellert, többféle uborkát, tízfajta fűszernövényt is választhatnak az érdeklődők. Egyedülálló módon még kukoricapalántát is kínálok. A legkeresettebbek a slágernövények, például a paprika és paradicsom, nálam a nagy múltja miatt az édesburgonya a sláger még mindig, de jól fogynak a nehezen termelhetők is. Az a koncepcióm, hogy a ma emberének is elérhető legyen egy „fullos” konyhakert, minden jóval, olcsóbban, mintha a boltban venné meg a zöldségeket, és természetesen beltartalmi értékeit tekintve magas minőségben. A palántáim arra nyújtanak megoldást, hogy ne kelljen januártól kezdve nevelni a növényeket otthon, hanem minimálisra csökkentett munkával lehessen a legjobb eredményt elérni.
A palánták előállítása nagy odafigyelést igényel.