0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 25.

5 kérdés 5 válasz kezdő kertészpalántáknak

Habár Mizsei Károly, az Így csináld! házigazdája a fővárosban él, egyáltalán nem kell lemondania kertészkedés öröméről. Úgy döntött, palántákkal ülteti be balkonját. Laikusként nem tudta, hogy fogjon hozzá, ezért a Nagy Z. Róberttől kért segítséget.

 

Miért jobb palántát vásárolni, mint elszórni egy marék magot és drukkolni, hogy kikeljen?

Május 10-e az az időpont Magyarországon amikortól alapvetően már nem kell talaj menti fagyokra számítani.
Az elvetett magok csak ezután fognak egyáltalán kikelni, míg a fóliasátor alatt nevelt palánták ekkorra már bimbós állapotban várják a kiültetést. A palántavetéssel, illetve annak megvásárlásával fokozzuk egyrészt a koraiságot, másrészt pedig az olyan melegigényes fajoknál, mint a paprika, a paradicsom, a padlizsán (tojásgyümölcs) vagy az uborka, kitoljuk a termesztési időszakot. Az első fagyok novemberben úgyis megölik a növényeket, de az korántsem mindegy, hogy júniustól kezdenek el teremni, vagy csak augusztustól.

Vizsgáljuk meg a kínálatot: mik közül válogathatunk? Milyen típusú palánták vannak és mik a sajátosságaik?

palánta palántázásA legegyszerűbb a szabadgyökerű, amin egyáltalán nincsen semmilyen földlabda vagy mesterséges borítás. Ez meglehetősen macerás, mivel ilyen formában a növény hervadásra és pusztulásra hajlamos. A tápkockás palánta úgy készül, hogy egy kézi eszközzel vagy géppel összetömörítik a földet, abba teszik bele a magot, majd szépen lassan a gyökere teljesen átszövi. Eggyel fejlettebb és drágább megoldás, hogyha cserépben vásároljuk a palántát. Itt két variációról beszélhetünk, a műanyagról és a papírról. Utóbbi a lusta kertészek találmánya, hiszen nem szükséges kivenni belőle a növényt, azzal együtt el lehet ültetni.

A kis piacoktól a nagy kereskedőláncokig manapság már bárhol vásárolhatunk palántát. Mire érdemes odafigyelnünk?

Ez egy bizalmi kérdés: hiába akarunk jóhiszeműen koktélparadicsomot venni, csak a kereskedő adott szavában bízhatunk, hogy valóban azt is viszünk haza, hiszen nem látni még mi lesz belőle. Olyan embertől kell beszerezni, aki megbízható. Szintén lényeges, a palánta jó állapota: ne legyen túlzottan megnyúlt vagy sérült gyökerű.

palánta menta palántátHogyan ültessük ki a frissen hazavitt palántát?

Nagy valószínűséggel fóliasátorban vagy üvegházban nevelték, így egyáltalán nem biztos, hogy gyorsan akklimatizálódni tud az új környezetéhez. Egy ideig mindenképpen hagyjuk kint az eredeti cserepében: először félárnyékban aztán pakoljuk át teljes napsütésre. Amikor már érezhető, hogy megszokta, jól érzi magát, akkor ültessük csak ki.

A paradicsom egy gyakori faj, sokan termesztik otthon. Az ültetést követően mire ügyeljünk?

A paradicsom az egy viszonylag problémamentes növény, nem csoda, hogy ilyen népszerű. Lényeges a folyamatos öntözés: lehetőleg úgy, hogy ne a lombot locsoljuk, hanem célzottan a gyökeret. Ezáltal a növényvédelmi problémák jelentős részét is ki tudjuk küszöbölni. A későbbiekben a karózásnak lesz még kitüntetett szerepe…

  • Hogy segít a karózás a növénynek az elültetéskor, majd miután termést hozott?
  • Előfordulhat, hogy laikusként paradicsomot szeretnénk venni, de paprikát viszünk haza?
  • Mire van szükség egy hat négyzetméteres ágyás kialakításához?
  • Miért léphet fel relatív vízhiány, ha nem nyomjuk össze eléggé a földet?
  • Szeretnétek elkezdeni kertészkedni és egész évben finom zöldségeket enni a saját kertetekből?
  • Az ÍGY CSINÁLD új részében minden kérdésre választ kaphattok! Vágjunk bele együtt a növénynevelésbe!
virág kertészkedés palántát palántázás
Lejegyezte: Szivek Laura, Mizsei Károly Nagy Z. Róberttel készített riportja alapján.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu