0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 16.

A walesi gyerekek éhesen mennek haza az iskolából

Wales gyermekügyi biztosa szerint újra kellene vizsgálni az iskolai menza fejadagjainak méretét, mivel a tanulók azt mondják, hogy éhesek maradnak az étkezés után.

Rocio Cifuentes gyermekügyi biztos szerint a gyerekek iskolai uzsonájukkal kapcsolatos véleményét vizsgáló úgynevezett „pillanatképes” felmérés azt mutatta, hogy mindössze a gyermekek kis hányada érezte jóllakottnak magát az ebéd után. Véleménye szerint az iskoláknak szóló közétkeztetési iránymutatáson mielőbb szükséges változtatni.

Iskolai menza Walsben
Forrás: bbc.com

A walesi kormány ezzel szemben azt mondja, hogy figyelembe veszi a gyermekek táplálkozására vonatkozó legújabb egészségügyi ajánlásokat, beleértve az adagok méretét is. A jelenlegi útmutatás eltérő adagméretet javasol általános és középiskolás gyermekek számára. A gyermekügyi megbízott ugyanakkor elmondta, hogy felmérése során a már idősebb általános iskolások arról panaszkodnak, miszerint ők is ugyanannyi ételt kapnak, mint a négy- és ötéves társaik. A felmérésre összesen 490, 7 és 18 év közötti fiatal válaszolt egyénileg, további 1250 diák pedig csoportosan, szóbeli megkérdezés alapján.

Wales-i menza fejadagja
Forrás: bbc.com
Cifuentes asszony azt mondta, hogy „a gyerekek egyértelmű üzenete az, hogy nem laknak jól az étkezések során, ez pedig igen komoly aggodalomra ad okot, mert a jelenlegi megélhetési költségek mellett nagyon sok gyerek az iskolai uzsonnára hagyatkozik fő étkezéseként”. A cardiffi St Peter’s általános iskolában tanuló gyerekek visszajelzései szerint „az adagok általában elegendőek” – mondta Gareth Rein igazgató. „Tudják, hogy ha még mindig éhesek, van kenyér, a desszert mellé gyümölcsöt is fogyaszthatnak” – mondta. „Ha ezen kívül tényleg éhesnek érzik magukat, fogyaszthatnak plusz zöldségeket.”

A 6. évfolyamos, 11 éves Kryspin azt mondta, hogy az iskolai uzsonnákkal kapcsolatban az volt a kedvence, hogy „az étel nagyon jó, és sok idő van az evésre”. „Egyedül azt nem szeretem, hogy a 6. osztályosok esznek utoljára, így sokat kell várakoznunk.” Elárulta, hogy néhány barátja „megeszi az étel negyedét, a többi pedig egyenesen a kukába megy, vagy néha nekem vagy valaki másnak adják”.

Forrás: magyarmezogazdadag.hu / bbc.com