0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 14.

Varasodás és lisztharmat is fenyeget – növényvédelmi előrejelzés 22. hét

Aktív növényvédelmet kell folytatni a mostani körülmények között. A magas páratartalom miatt egy sor gombabetegség veszélyeztet, de sok a levéltetű is, és hamarosan kelnek az amerikai szőlőkabóca lárvái. A szőlő különösen érzékeny fázisban van.

Sokfelé hullott csapadék az előző időszakban, gyakran jéggel, de az ország keleti és középső területein tovább tart a szárazság, hiszen az év során eddig minden hónapban kevesebb eső volt a sokévi átlaghoz képest.

Almásainkban a gyakori kisebb-nagyobb esők és a magas relatív páratartalom miatt a varasodás és a lisztharmat egyaránt veszélyezteti a növényeket.

A varasodás folyamatosan terjed a levelekről a gyümölcskezdeményekre, de a lisztharmatfertőzés időnként már a hajtáscsúcsok sodródását és elszáradását okozza. Most egyidejűleg mindkét kórokozó ellen intenzív védelmet kell folytatni. A hajtásokon mindkét levéltetűfaj (hamvaszöld és szürke) egyidejűleg szívogat, sok a besodródott hajtásvég. Az almamoly eddigi szerényebb rajzása emelkedő tendenciát mutat, a feromoncsapdák több lepkét fognak, és ugyanez mondható el az almalevél-aknázómolyról is.

A körtén hasonlóan terjed a varasodás, a varas foltok levélen és a kis gyümölcsökön egyaránt előfordulnak, és folyamatosan keletkeznek újabb tünetek. A körte-levélbolha minden fejlettségű alakja előfordul, zömmel azonban az idősebb lárvák károsítanak, de viszonylag sok még a tojás is, tehát a növények folyamatos védelmet igényelnek.

Csonthéjas gyümölcsű növényeinken szintén a levéltetűfajok intenzív támadása miatt kell védekezni.
Egyre intenzívebben rajzik a cseresznyelégy. Az érés kezdete miatt a védekezés átgondolt figyelmet érdemel, a sárga lapok segítenek a rajzás nyomon követésében (Fotó: Aponyi Lajos)
Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: