0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 24.

Varasodás és lisztharmat is fenyeget – növényvédelmi előrejelzés 22. hét

Aktív növényvédelmet kell folytatni a mostani körülmények között. A magas páratartalom miatt egy sor gombabetegség veszélyeztet, de sok a levéltetű is, és hamarosan kelnek az amerikai szőlőkabóca lárvái. A szőlő különösen érzékeny fázisban van.

Kiemelkedő a cseresznye, a meggy és a kajszi levéltetű-fertőzöttsége, de a szilva és az őszibarack sem kivétel. A sok szárnyas levéltetűalak miatt további erősödésre kell számítani, ami alól más növénykultúrák sem kivételek, beleértve a dísznövényeket és a zöldségféléket is.

cseresznyefa
Fotó: Freepik

A sztigminás levéllikasztó betegség minden csonthéjason fertőz, főként a kajszin, szilván, cseresznyén, de gyakori az őszibarackon, valamint a dísznövényként ültetett babérmeggyen is. A rovarkártevők közül most a keleti gyümölcsmoly és a szilvamoly kis intenzitással rajzik, a cseresznyelegyek repülése viszont folyamatosan emelkedő tendenciát mutat. Az érés kezdete miatt a védekezés átgondolt figyelmet érdemel!

A dió gnomóniás levél- és gyümölcsfoltossága tovább erősödött, ezért indokolt a folyamatos védelem, akárcsak a levéltetű-fertőzés minimalizálása.

A szőlő virágzáskezdete miatt fokozottan érzékeny fázisban van.

A gyakori kisebb-nagyobb esők egyaránt kedveznek a lisztharmat, a peronoszpóra, a feketerothadás és a szürkepenész fertőzésének, ezért folyamatos, komplex védekezésre van szükség.

Az amerikai szőlőkabócák lárvái a hónap közepén a nyugati országrészben is elkezdtek kelni, ezért folyamatos megfigyelést igényel fejlődésük az optimális védekezési időpont meghatározása érdekében (L3 lárvastádium).

A díszkertekben a lisztharmatos megbetegedés nemcsak a rózsán, hanem más növényfajokon (klemátisz, babérmeggy, évelő lágyszárúak) is erősen fertőz, ezért fokozott figyelmet érdemelnek. A selyemfényű puszpángmoly rajzása miatt már a hűvösebb tájegységekben is fel kell készülni a kártevő elleni védekezésre.

Részletes növényvédelmi előrejelzést találnak a Magyar Növényorvos honlapon.

Szerző: Dr. Aponyi Lajos

Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

Ez is érdekelheti:

Növényorvos a közterületen: a levéltetvek nem adják fel

Talajápolás másképpen

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: